Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi olarak hayata geçirilen ve birçok kişinin UYAP olarak bildiği sistem, Adalet Bakanlığı’na bağlı bir uygulamadır. Bu uygulama içerisinde avukatlar, hakimler ve vatandaşlar adli olarak erişilen mahkeme kararı gibi çeşitli bilgileri online olarak görme şansına sahip olmaktadır. Bu noktada vatandaşların adli konularda işini kolaylaştıran bir uygulama olan UYAP, 2001 yılında faaliyete geçtiği günden itibaren kullanışlı sayılan uygulamalardan biri olmuştur.

UYAP’a Nasıl Giriş Yapılır?

Adli konularda ulaşılmak istenen herhangi bir konu hakkında online erişim ve görüntüleme hakkı sunan UYAP uygulamasına vatandaşlar internet üzerinden erişebilmektedir. Bu noktada PTT merkezlerinden alacakları e-devlet şifreleri ile birlikte e-devlet üzerinden giriş yaparak ilgili uygulamaya ulaşmak mümkündür. https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir adresinden T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra ilgili arama kısmına ”UYAP” yazarak uygulamadan sunulan hizmete erişilebilmektedir.

UYAP Hangi Hizmetleri Kapsar?

Bireyler e-devlet üzerinden giriş yapabildikleri UYAP uygulaması içerisinde dli ve idari tüm yargı ve yargı destek birimlerinin sunmuş olduğu hizmetlerden yararlanabilmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye’de Adalet Bakanlığı teşkilatı ile yargı birimlerinin tamamında işletimde olup bu birimlerin her türlü yargısal, idari ve denetim faaliyetlerine de bu uygulama içerisinden ulaşmak mümkündür. Son olarak ise hem adli personeller hem de vatandaşlar bu sistem üzerinden adli karalara, bilgilere ve daha birçok detaya kolaylıkla, tek tıkla ulaşabilmektedir.