Türk kahvesinin başta ülkemizde olmak üzer diğer birçok ülkedeki yeri tartışılmaz. Habeşistan’da yetiştirilen ve bu ülke kökenli olan kahve bitkisinin meyvesinin çekirdekleri15. yüzyıldan itibaren ilk olarak Yemen daha sonra ise buradan başlayarak Arap Yarımadası’nda kavrulup, sıcak bir içecekhaline getirilmiştir. 16. yüzyılın ortalarına kadar, özellikle zindelik veren, canlandırıcı etkisi olması sebebi ile tercih edilemeye başlayan buiçecek Mısır ve Arap coğrafyasında yaygınlaşmıştır. Yemen Fatihi Özdemir Paşa’nın sefer dönüşüİstanbul’a bir miktar kahve getirdiği rivayet edilse de İstanbul’da ilk kahvehanenin 1554’de Eminönü’nde açıldığını ifade etmek mümkündür.

Türk Kahvesini Öğütme, Saklama

Türk Kahvesi için (kavrulma seviyesiyle birlikte) diğer önemli bir faktör de öğütme seviyesi olup öğütülmüş parçacıkların %70 ila 75’inin ölçüsü 75-125 ölçüde olması gereklidir. Ayrıca en kısa zamanda çekilen Türk Kahvesinin pişirilmesi olmakile birlikte, çekilen Türk Kahvesinin hava, ışık ve nem almayan bir kavanozdatutulması ve aynı gün içinde tüketilmesi önerilir.

Nasıl Pişirmeli?

Yöresel ve yaygın pişirme yöntemleri açıkça belirtilmek şartı ile uygulanabilir. İki kişilik ve direkt bir ısı kaynağı üzerinde bir seferde pişirilmesi tercih edilmektedir. BU noktada kişi başı en az 7 gr. Türk Kahvesi kullanılır. Soğuk kaynak suyu ile hazırlanır (yaklaşık 3 dakikalık bir pişirme süresigerektiren güçlü bir ısı kaynağı kullanılır). Önce su sonra Türk Kahvesi, şeker vearomatik katkılar (varsa) ilave edilir, Cezveyi ateşe koymadan önce içeriğihomojen bir kıvama erişene kadar karıştırılır ve pişirirken karıştırmamak gerekmektedir.

Köpük elde etmek amacı ile iki taşım pişirilir. Türk Kahvesinin fokurdamamasına özen gösterilir.Fincana iki taşımdan aralıklı olarak Türk Kahvesi aktarılır. Arzu edilen tatlılığı elde etmek için cezveye konulacak şeker miktarıAcı olması için şeker konulmaz, az şekerli – 1 kesme şeker (2-3 gr), orta şekerli – 1.5 kesme şeker (3-4.5 gr), şekerli – 2 kesme şeker (4-6 gr)kullanılır.

Nasıl Servis Edilmeli?

Hacmen geleneksel ölçüleri geçmeyen ince porselen fincan ve fincan altlığındaservis edilmelidir. Fincan kulplu veya zarflı olabileceği gibi istenilen renk vedesende olabilir. Ayrıca küçük bir tabakta, lokum, tatlı ezmeler, kuru meyveler, gelenekselmacunlar, şekerleme hatta tatlı dilimi, v.b. sunulabilir. Fincan altlığına şekerli birmalzeme koymak ancak erime özelliği düşük ise söz konusu olabilir.

Editör: TE Bilisim