Birçok öğrencinin en çok kullandığı terimler arasında transkript yer alıyor. Bu noktada özellikle sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de öğrencilerden istenilen transkript, aslen bir not belgesi olarak ifade edilmektedir. Genel itibari ile öğrencilerin ilgili eğitim ve öğretim yıllarında almış oldukları dersleri ve bu derslere ilişkin almış oldukları notları gösteren bir not döküm belgesidir. Aynı zamanda üniversiteye göre değişmekte olup harf notları ve durumları da transkript içerisinde yer almaktadır.

Birçok öğrencinin merak ettiği bir diğer konusu ise transkript nerelerde kullanılır, nasıl alınır gibi sorular olmakla birlikte detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Transkript Nerede Kullanılır?

Üniversite öğrencilerine verilen transkriptler, birçok farklı durum için kurumlar ya da eğiticiler tarafından talep edilebilmekledir. Bu noktada lisansüstü eğitime başlayacaklar için bu zorunlu bir belge olup başvuruda kullanılmaktadır. Lisansüstü eğitime devam eden erkekler için ise askerlik tecil işlemlerinde bu belge istenmektedir. Aynı zamanda mezun olduktan sonra araştırma kurumları, kamu kurumları ve benzeri kuruluşlar da işe alım sürecinde transkript talep edebilmektedir.

Transkript Nasıl Alınır?

Üniversite öğrencilerine verilen transkriptler, üniversitelerin öğrencilerin bulunduğu öğrenci işlerinden alınmaktadır. Aynı zamanda öğrenciler mezun olduklarında ise diplomaları ile birlikte bir adet de transkript kendilerine sağlanmaktadır.

Online olarak ise transkriptler üniversitelerin online bilgi sistemlerinden verilebildiği gibi e-devlet üzerinden de sınırlı sayıda üniversite bu olanağı sağlamaktadır. Bu üniversiteler ve hizmet adresleri şu şekildedir.

Ahmet Yesevi Üniversitesi/Transkript Sorgulama

https://www.turkiye.gov.tr/ ahmet-yesevi-universitesi-transkript-sorgulama

Bayburt Üniversitesi/Transkript Sorgulama

https://www.turkiye.gov.tr/ bayburt-universitesi-transkript-sorgulama

Erzurum Teknik Üniversitesi/Transkript Sorgulama

https://www.turkiye.gov.tr/ erzurum-teknik-universitesi-transkript-sorgulama

Ankara Üniversitesi/Transkript Doğrulama

https://www.turkiye.gov.tr/ belge-dogrulama

Ahmet Yesevi Üniversitesi/Transkript Doğrulama

https://www.turkiye.gov.tr/ ahmet-yesevi-universitesi-transkript-dogrulama

Erzurum Teknik Üniversitesi/Transkript Doğrulama

https://www.turkiye.gov.tr/ erzurum-teknik-universitesi-transkript-dogrulama

Ankara Üniversitesi/Transkript Sorgulama

https://www.turkiye.gov.tr/ ankara-universitesi-transkript-sorgulama

Bayburt Üniversitesi/Transkript Doğrulama

https://www.turkiye.gov.tr/ bayburt-universitesi-transkript-dogrulama