Üniversite öğrencilerinin özellikle aşina olduğu kavramlardan biri de transkript olup, sadece üniversitede değil aynı zamanda diğer eğitim kademelerinde de rastlanılan bir belgedir. Mezun olunan okulda öğrenim görülen dersleri ve genel not ortalamasını gösteren resmi belgeye not belgesi ya datranskript adı verilmektedir. İş başvurularında ya da bir üst kademe eğitim kurumlarına kayıt olurken resmi kurumlar tarafında istenilen bir belge olmakla birlikte bireylerin bu belgeyi nereden temine edeceğine ilişkin detaylar haberin devamındayer almaktadır.

Transkript Ne İşe Yarar?

Transkript belgesi içerisinde ders ortalamaları, öğrenim hayatı boyunca alınan derslerin içerikleri, ders saatleri ve öğrenimin hangi derece ile bitirildiğine ilişkin detaylar yer almaktadır. Transkript genellikle yüksek lisansa başvururken enstitüler tarafından, akademik iş başvurularında, askerlik işlemlerinde, farklı bir üniversiteye kayıt olurken ya da doktora ve benzeri birçok kurum ve kurulaşa başvurularda istenilen bir belgedir.

Transkript Nereden Alınır?

Birçok kurum ve kuruluşlara başvuruda istenilen resmi belgelerden biri olan transkript belgesi alma için bireyler öğrenim gördükleri kurumdan bu belgeyi temin edebilmektedir. Özellikle üniversite mezunlarının sıklıkla kullandığı bu belgeyi temin etmek için üniversitelerin öğrenci işlerine gitmek gerekmektedir. Yüksek lisans ve doktora mezunları ise bu belgeyi almak için enstitülerinin öğrenci işlerine başvurmaktadır. Bazı üniversiteler e-devlet üzerinden transkript alma uygulamasına başvursa da yine çoğu üniversite bu belgeyi şahsen temin etmektedir.

Editör: TE Bilisim