İsim ve soyadı gibi seçimlerin kişilerin isteği doğrultusunda, otomatik olan bizlere atanan şeylerin başında gelir. İsimler, doğumla birlikte aile tarafından verilirken; soyadı ise babalarının soyadları ile belirlenir. Fakat kimi zaman kişiler; isimlerinden veya soyadlarından memnun olmazlar. Haliyle taşıdıkları isim ve soy isimlerini değiştirmek isterler. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi biraz zaman alsa da, zor değildir. İsimlerini veya soyadlarını değiştirmek isteyen kişilerin başvurması gereken belli başlı yerler vardır.

İsim ve Soyadını Değiştirmek İçin Nereye Başvurulur?

İsminden ve soyadından memnun olmayan kişiler, değişikliğe gitmek için derinlemesine araştırma yaparlar. Bu işlemleri gerçekleştirmek zor olmamakla beraber, ilk yapılması gereken şey; mahkemeye başvuru yapmak olacaktır. Peki bu başvuru hangi mahkemeye yapılmalıdır? Başvuru bitiminde, soyadınız kesinlikle değişir mi? Konuyla ilgili tüm detayları yazımızın devamında sizlerle paylaştık.

İsim ve soy isim değişikliği işlemleri ülkemizde 2018 yılından itibaren uygulanmakta. Soyadı değişikliği geçerli geçersiz birçok nedenden dolayı yapılmak istenilebilmekte. Fakat özellikle, soyadı değişikliği başvurularının kabul edilebilmesi için birkaç neden gerekiyor. Bunlar; yapılan noktalama ve yazım hataları başta olmak üzere, kişinin babası ile hiçbir bağının ve ilişkisinin kalmaması üzerine yapılan ve mahkemece kabul edilen sebeplerdir. Bunların dışında, birey keyfi olarak soyadını değiştirme hakkına sahip değildir.

İsim Değişikliği İşlemleri

Kişiler, isimlerinden memnun olmadığı durumlarda değişikliğe gitmek isteyebilirler. Bu gibi durumlarda, kişilerin haklı nedenlerinin olması gerekmekte. Peki, bahsedilen bu haklı nedenler nelerdir? İşte bunlardan bazıları:

Kişinin ismi alay malzemesi olmaya yatkınsa,

Geleneklere ve örfe uygunluğu yoksa,

Din veya cinsiyet değişikliğinde bulunulacaksa,

İsim, kişinin karakterine uygun değilse,

Kardeş ile aynı isime sahip olma durumu varsa.

Yukarıda saydığımız durumlar dahilinde, kişi ismini dilediği şekilde değiştirebilme hakkına sahiptir.

İsim Değişikliği Başvurusu Nereye Yapılıyor?

Önceki zamanlarda, sisim değişikliği başvurusunda bulunmak için, mahkemeye dava açma zorunluluğu vardı. Fakat bu işlem artık günümüzde, düzgün ve yeterli açıklanan nedenlerle doldurulan bir dilekçe ile yapılabilmekte. Yalnız yazılacak dilekçe de yer alan tek bir kusur bile, isim veya soyadı değişikliğinizin gerçekleşmesine neden olabilir. Dilekçe gönderiminin ardından, birkaç yere belirli miktarda ücret ödeme zorunluluğu bulunuyor. Yapacağınız ödemeleri, vezneden halletmeniz gerekmekte. Bu ücretler, masraf ve işlemler için 40 lira olarak belirlenirken, avans tutarı için 200 lirayı bulabiliyor. Bu nedenle, isim değiştirmek isteyen vatandaşlar verilen bu ücretleri gerekli yerlere yatırdıktan sonra, dilekçelerini doldurarak başvuruda bulunabilirler.

Editör: TE Bilisim