Özellikle birtakım alanlarda faaliyet gösteren işletmelere verilen sanayi sicil belgesi 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu’nda yer alan 1. madde kapsamında faaliyet gösteren sanayi işletmelerine ve devamlı olarak, seri halinde tamirat yapan işletmeler ile birlikte başta elektrik diğer enerji üreten santraller olmak üzere gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerlerine temin edilen bir belgedir. Bu belge bu alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin alması zorunlu olan ve üretim faaliyetine başladığı tarihten itibaren 2ay içinde alınması gereken bir belgedir.

Sanayi Sicil Belgesi Alma

İlk olarak ilgili alanda kurulan işletmeler Sanayi Sicil Belgesini e-Devlet üzerinden alabilmekte ya da ilgili Bakanlık Web sitesi aracılığı ile Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden temin edebilmektedir. Aynı zamanda bir dilekçe ekin içerisindeistenilen belgeler ile birlikteBilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne gönderilerek de alınabilmektedir.

Belgenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

İlgili alanlarda faaliyet gösteren ve bu belgeyi temin eden işletmeler KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanmakla birlikte elektrik faturası için sanayi abonesi tarifesinden yararlanabilmektedir. Bunun yanı sıra KİK’te yer alan yerli isteklerin belirlenmesinden de yararlanabilmektedirler. İlgili alanlar için devlet tarafından gerçekleştirilen yardım ve desteklerden faydalanabilmektedir. Ayrıca dolaylı olarak da iş olanağı sağlayan bu belgeyi temin etmek de hem e-devlet üzerinden hem de dilekçe ve bakanlık internet siteleri aracılığı ile oldukça kolaydır.

Editör: TE Bilisim