Özellikle iş başvurusu olmak üzere birçok kurumun talep edebildiği resmi belgeler arasında sabıka kaydı belgesi yer almakta olup Adalet Bakanlığı tarafından sağlanan bu belge, bireylerin daha önce işlemiş olduğu, hüküm giydiği adli suçları ve benzeri adli durumları göstermektedir. Daha önce sadece adliyelerden alınabilen bir belge iken günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte online olarak da e-devlet üzerinden kolaylıkla alınabilir olmuştur. Adliyelerde verildiği dönemde, 18 yaşından küçükler için anne ve babaya, 18 yaşından büyük olması durumunda ise kişinin kendisine bu belge verilmektedir. Sadece internet üzerinden değil aynı zamanda kaymakamlıklar, büyükelçilikler gibi kurumlardan da bu belge alınabilir olmuştur.

E-devlet Üzerinden Sorgulama

Online olarak adli sicil belgesi ya da bilinen ismi ile sabıka kaydı kolaylıkla alınabilmekte olup bu noktada bireylerin izlemesi gereken adımlar şu şekildedir.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için bireylerin T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkine tıklamaları gerekmektedir.

Açılan sayfada sabıka kaydı almak için bilgilendirme metni bulunmakla birlikte bu metni okuyarak “Yukarıdaki Bilgilendirme Yazısını Okudum” seçeneğine tıklamak gerekmektedir. Bu işlemin ardından açılan sayfada ise nüfus ve diğer kişisel bilgiler ekrana gelecektir. Sayfada belgeyi almak için Kurum Türü, Belgenin Neden Verileceği, Belgenin Nereye Verileceği gibi alanlarındoldurulması ve daha sonra “Sorgula” seçeneğine tıklanması gerekmektedir.

Asli sicil kaydının bulunmaması durumunda “YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN ŞAHSIN ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR” ifadesi çıkacaktır.

Çıktı Alma

İlgili sorgulama sayfasında belgeyi, sicil kaydını çıktı olarak almak mümkündür. Aynı sayfa üzerinden yeni sorgulama yapmak, kaydı e-posta olarak göndermek ve dosyayı indirmek ve bilgisayarda saklamak mümkündür.

Çıktı almak isteyenler ise belgenin yer aldığı flash sayfasına gelindiğinde yazısı simgesine tıklanır ve açılan ekranda çıktı almak için gerekli işlemler yapılır.

Editör: TE Bilisim