Çoğu zaman bir aracın sahibinin kim olduğunu öğrenmek istediğimiz durumlarda başvurulacak birkaç yöntem bulunmakta olup bu yöntemler ile de aracın sahibinin adı ve soyadını tam olarak mümkün olmamaktadır. Fakat resmi durumda, örneğin kaza ve ihbar durumlarında genellikle bu bilgiye tam erişim mümkündür. Bunun yanı sıra eğer kişinin T.C. kimlik numarası ve plaka bilgileri biliniyorsa bu durumda aracın kişinin üzerinde kayıtlı olup olmadığını bilmek de mümkün olmaktadır. Eğer bu noktada kişinin bilgileri bulunuyorsa sorgulama yapmak için birkaç yöntem de bulunmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü

Araç sahibini T.C. numarası ile plaka bilgileri elinde olan birisi, birkaç yöntem ile sorgulama yapabilmekte olup bunlardan ilki EGM üzerinden laka bilgisi sorgulama işlemidir. http://www.trafik.gov.tr üzerinden herhangi bir online hizmeti kullanarak aracın ilgili kişiye ait olup olmadığı, üzerinde trafik cezası olup olmadığı gibi daha birçok durumda bilgi edinmek mümkün olmaktadır.

Burada önemli olan husus, T.C. kimlik numarası bilinmeyen bir kişinin ne sadece araç bilgisinden ne de sadece plaka bilgisinden sorgulama yapılamayacağıdır. Zira bu bilgileri öğrenmek kişinin gizliliğine ihlal olarak kanunda yer almaktadır.

Kasko Şirketlerinden Sorgulama

Özellikle araç trafikte bir kazaya karışmış ise bu durumda karşı taraf da aracın kime ait olduğunu bulmak ve öğrenmek mümkün olmaktadır. Yine de başka birine ait araç kaydını öğrenmek de verilerin gizliliği esasında öğrenmek mümkün olmamaktadır. Sigorta şirketlerinde de aynı şekilde tel taraflı bilgi öğrenmek ilgili araca ilişkin bir kaza ve benzeri durumda mümkün olmaktadır.

GİB Üzerinden Sorgulama

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından da trafik cezası ödeme, MTV ödeme gibi durumlarda kişinin araç bilgisini öğrenmek mümkün olmaktadır. Burada da yine bu kişinin T.C. kimlik bilgileri ile plaka bilgilerinin bilinmesi gereklidir. https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp?token=d1078f5e3dc646b78d5d4e5842f21e97feb48d366bc7617458b6679dec12675154a01fccc42292bb04d926bc259dbc75e39dd8e202535fd70a7098396c74a6f7 adresi üzerinden Vergi numarası ya da T.C. kimlik numarası, plaka ile sorgulama yapmak mümkün olmaktadır. Burada yine kişinin özel bilgilerini bir başkasının öğrenmesi suç olarak tanımlanmıştır. Fakat kaza ve benzeri durumlarda öğrenmek ancak mümkün olabilmektedir. MTV ve trafik cezalarına ilişkin bilgiler de buradan öğrenilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim