Türkiye’de sağlık alanında istihdam edilen ve pek çok öğrencinin de hedef mesleklerinden birisi olan paramedik nedir, ne iş yapar?

Paramedik Kimdir?

Acil tıbbi durumlarda hastalara ya da yaralanan kişilere ilk yardım hizmeti sunan kişiler paramedik ya da Acil Tıp Teknikeri (ATT) olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de özellikle ambulans ekiplerinde yer alan paramedikler, gerektiği takdirde yine acil servislerinde de görev alabilmektedir. Görev tanımı geniş olduğu gibi farklı çalışma alanları da bulunmaktadır.

Paramedik Görev Tanımı Neleri Kapsar?

Hastanelerin dışında özellikle tehlikeli iş grupları için şirket bünyesinde de istihdam edilebilen paramediklerin görev tanımları ise genel olarak şöyledir;

  • Kaza başta olmak üzere hayati risk içeren ani durumlarda tıbbi hizmet sunmak.
  • Hastanın durumuna en uygun tıbbi hizmeti sunarak, hastaneye sevkini sağlamak.
  • Hastane ya da en yakın sağlık kurumuna kadarki süreçte hasta takibini yapmak.
  • Rahatsızlık geçiren kişinin yakınlarına konuyla ilgili bilgi vermek.
  • EKG okuma gibi mesleğin gerektirdiği teknolojiyi kullanabilmek.
  • Hastaneye gelmeden önce hastanın durumuyla ilgili resmi evrakları hazırlamak.

Görev alanlarına ve personel yetersizliği gibi durumlar dahilinde ek görevlerin de yapılması gerekebilir.

Paramedik Olmak İsteyen Kişilerde Hangi Şartlar Aranır?

Bu alanda kariyer planlayan kişiler için eğitim süreci kısadır. 2 yıllık ön lisans programı olan İlk ve Acil Yardım Paramedik (ATT) bölümü bitirildikten sonra mevcut boş kontenjanlar dahilinde başvurular yapılarak göreve başlanabilir.

Paramediklerde Aranan Nitelikler Nelerdir?

Aranan nitelikler, sağlık kurumlarında farklılık gösterebilmektedir. Bunun dışında kişilerin acil durumlara karşı soğukkanlı olması, psikolojik olarak yeterliliğe sahip olması gibi farklı kriterler de aranabilmektedir. Bu nedenle görev almak isteyenlerin mevcut işin ani ve acil durumlarda görev yapmak olduğunun bilincinde olması ve buna göre meslek için karar vermesi gerekir. Zira İş çok fazla özveri ve sıkı çalışma gerektirir. Bu nedenle de her zaman duyarlı, kararlı ve hızlı hareket edin.

Editör: TE Bilisim