E-devletin vatandaşlara sağladığı birçok kolaylık bulunmakta olup özellikle resmi devlet işlerini tek tıkla gerçekleştirmek bunlardan biridir. Özellikle öğrenciler için ise sunulan kolaylıklardan biri de önemli bir belge olan öğrenci belgesini, üniversiteye gitmeden alabilmek olanağıdır.

Birçok öğrencinin, il dışında ikamet ettiği ve farklı illerde üniversite eğitimine devam ettiği göz önüne alındığında bu olanak oldukça önemlidir. Pekiöğrenci belgesi nedir, e-devlet üzerinden öğrenci belgesi nasıl alınır, işte merak edilen konulara ilişkin detaylar ve bilgiler.

Öğrenci Belgesi Nedir? Ne İşte Yarar?

Üniversiteye kayıt yaptıran, hali hazırda eğitimini sürdüren öğrencilere öğrenci olduklarını ifade eden bir belge verilmekte bu resmi belge de öğrenci belgesi olarak isimlendirilmektedir. Özellikle burs başvuruları, staj ya da iş başvurularında olmak üzere birçok kurumun öğrenci olduğunuza dair bu belgeyi istediğini görürsünüz.

Öğrenci belgesinde ise kısaca öğrencinin, T.C Kimlik numarası, öğrencinin adı ve soy adı ile anne ve baba adı, doğum tarihi, uyruk, öğrencinin sınıfı ve derecesi, öğrenim görülen üniversitenin adı, bölümün, fakültenin adı, eğitim türü, eğitim süresi (türü) ile son olarak öğrenci olup olmadığına dair bir ibare yer alır.

E-devlet Üzerinden Öğrenci Belgesi Alma

Öğrenci Belgesi almak isteyen öğrenciler, genel itibari ile üniversitelerin öğrenci işlerine giderek bu belgeyi temin etmeleri gerekir. Fakat günümüzde e-devletin sağlamış olduğu olanaklardan biri de bu belgeyi online olarak, e-devlet üzerinden alabilmektir.

E-devletten öğrenci belgesi almak için mutlaka şifrenizin olması gereklidir. E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden size özel şifrenizi almanız mümkündür. Şifreniz bulunuyor ise:

  • https://www.turkiye.gov.tr/yok-ogrenci-belgesi-sorgulama adresine girmeniz gerekir.
  • Buradan e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranı ile giriş yapmalısınız.
  • Açılan sayfada “Bu hizmeti kullanarak, Öğrenci bilgilerinizi görüntüleyebilir ve barkotlu Öğrenci belgenizi oluşturabilirsiniz.” Kısmı altında “Belge Oluştur” butonuna tıklamalısınız.
  • Butona tıkladıktan sonra öğrenci belgeniz hazır hale gelmiş olur.
  • Yukarıda yer alan yazıcı simgesine tıklayarak çıktı alabilir ya da üçgen butonuna tıklayarak belgeyi bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

E-devlet üzerinden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından sunulan farklı hizmetler de bulunmakta olup Kasım 2020 tarihi itibari ile bunlara transkript alma da eklenecektir. Sunulan diğer hizmetler için: https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-kurulu-baskanligi