Gündemde sıklıkla duyulan terimlerden biri de ÖABT kısaltmasıdır. Bu noktada birçok kişi tarafından merak edilen bu kısaltmanın tam açılımı ise Açılımı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi olarak ifade edilmektedir. KPSS sınav zamanında sıklıkla duyulan bu terim aynı zamanda öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu sınavı belirtmektedir. Peki ÖABT sınavı kimleri kapsamaktadır, tam anlamı nedir? Konuya ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

ÖABT Sınavı Nedir?

ÖABT tam adı ile Açılımı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi anlamına gelmektedir. Bu sınav öğretmen adaylarının girmek zorunda oldukları bir sınav olup alan bilgilerine yönelik testlerin yer aldığı bir sınavdır. Öğretmenlik mezunu olan ve kamu kurumlarında öğretmenlik kadrolarına atanmak isteyen adayların mutlaka bu sınava girmesi gerekmektedir. Adaylar,Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarının yanı sıra Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT)’ne girerek puanlarını almak durumundadır.En son 2016 yılında ise bu sınava Okul Öncesi Öğretmenliği alanı da eklenmiştir.

Kimler ÖABT Kapsamındadır?

İlgili ÖABT sınavına katılması gereken adayların alanları ÖSYM internet sitesi üzerinden sınava girişte de belirtilmekte olup bu kapsamda Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği mezunları bu sınava girmek durumundadır.

İlgili ÖABT sınavı ve sınava ilişkin başvurularda adaylar sayılan ilgili alanlarda sınava katılacakları alanı ve kodunu yazmak durumunda olup bu noktada ÖABT alanını değiştirmek isteyen adayların ise bu değişikliği başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet sitesi olan https://ais.osym.gov.tr adresinden yapmaları gerekmektedir. Özellikle adayların bölüm kodlarını ve mezuniyet alanlarını yanlış seçmeleri durumunda sınava katılım ve puan hesabı olmamaktadır.