Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşlarının sağlamış olduğu hizmetlerden biri de nüfus ve bu alandaki kamu işlemlerini kapsayan hizmetlerdir. Özellikle bu alanda hizmet veren kurumlar nüfus müdürlükleri olup il genelinde ya da bazı ilçelerde kamuyu temsilen görev almaktadır. Birçok kişinin de merak ettiği konulardan biri olarak nüfus müdürlüklerinin çalışma saatleri, hafta sonu ve özel günlerde açılış ve kapanışına ilişkin bilgiler olarak yer almaktadır.

Nüfus Müdürlüklerinin Görevi

Asıl ve tam adı ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, ülke nüfusunun yapısı ve diğer bağlı konulardaki gelişmelere göre izleyerek ilgili politikaların saptanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra ilgili esasların yürütülmesini sağlamak, nüfus hareketlerini izlemek ve değerlendirmek, Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminin uygulanmasını sağlamak görevleri ile genel olarak nüfus kayıtlarının izlenmesi ve takibi görevlerini yerine getirmektedir.

Nüfus Müdürlüklerinin Çalışma Saatleri

Her il veya ilçelerdeki nüfus müdürlükleri 08:30 – 12:30 ile 13:30 – 16:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra nüfus müdürlükleri Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlar dahil olmak üzere yılbaşı olan 1 Ocak, İşçi Bayramı olan 1 Mayıs, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan, Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim, Zafer Bayramı 30 Ağustos ve 15 Temmuz gibi resmi tatil günlerinde ise hizmet vermemektedir.