Resmi ya da herhangi bir yasala işlem yapmak isteyenlerden genellikle birtakım dokümanların sağlanması istenir. Bu dokumanlar arasında da özellikle nüfus cüzdanı sureti de yer almakta olup vatandaşların başvuruların, işlemlerinde bu resmi evrakı yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Merak edilen konular arasında ise nüfuz cüzdanı örneğini nasıl alacakları yer almakta olup detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Nüfus Cüzdanı Sureti Alma

Nüfus cüzdanı sureti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlara verilen kimlik kartında yer alan bilgilerin bulunduğu resmi bir evraktır. Özellikle vatandaşlığa ait bilgileri içermekte olup vatandaşlık bilgilerini doğrulamak için kullanılmaktadır. Bu noktada bu belgeyi temin etmek için iki farklı yöntem bulunmakta olup bunlardan ilki eski usul Nüfus Müdürlüklerine giderek almak olup diğeri ise e-devlet üzerinden bu belgeyi temin etmek şeklindedir.

Nüfus Müdürlüklerinden Almak

Nüfus cüzdanı suretinin onaylı halini noterlerden ya da Nüfus Müdürlüklerinden almak mümkündür. Bunun için öncelikle kuruma giderek ilgili talebin eletilmesi gerekir. Bu işlemin noterler aracılığı ile yapılması durumunda belirli bir ücret ödemesi de yapılması gerekebilir.

E-devlet Üzerinden Almak

Teknolojinin gelişmesi ile artık birçok işlem online kanallar aracılığı ile gerçekleştirilmekte olup bunlardan biri de e-devlet üzerinden resmi işlemlerin yapılması şeklindedir. Aynı şekilde e-devlet üzerinden nüfus cüzdanı kayıt örneği almak da mümkündür. Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle e-devlet içerisinde yer alan “Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama” hizmetine erişmek gereklidir.

İlgili kısa yol adresi https://www.turkiye.gov.tr/nvi-nufus-kayit-ornegi-belgesi-sorgulama şeklinde olmakla birlikte bu adreste vatandaşların öncelikle e-devlet şifreleri ve kimlik numaraları ile sisteme giriş yapmaları istenir. Daha sonra açılan sayfada ilgili taahhütleri kabul ederek “Devam Et” tuşuna basmaları gerekmektedir. Vukuatlı, eski eş gösterimi gibi çeşitli formları kullanarak sorgulama yapmak mümkündür.

En son olarak “Sorgula” butonuna basarak nihai çıktıya erişilir. İlgili belge karekodlu olarak çıkmakta olup kurumlar ya da kişiler sizin bilgilerinizi sorgulayabilir. Belgenin çıktısını almak için ise yukarısında yer alan dosyayı indir seçeneği ardından da dosyayı açarak yazdır diyerek işlem yapmanız gerekir. Yeni sorgulama yaparak farklı formlarda belgenin çıktısını da alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim