Haberlerde, gündemde yer alan terimlerden biri de müşteki olmakla birlikte birçok kişi bu kelimenin anlamını tam olarak bilmemektedir. Hukuki bir terim olmasından dolayı genellikle o alanda sıklıkla kullanılmakta ve haberlerde de biz vatandaşlar bu kelimeyi duymaktayız. Peki müşteki ne anlama gelmektedir?

Müşteki, kelime anlamı ile bulunduğu durumdan yakınan kişi anlamına gelmektedir. Fakat hukukta ise genellikle herhangi bir suç dolayısı ile mahkemeye çıkarılan bir kimsenin, kendisinin de şikayetçi olması durumunu tanımlanmaktadır. Bu hali ile ise genelde müşteki sanık ifadesi ile kullanılır.

Müşteki Sanık Nedir?

Müşteki kelimesi hukuk terimi olarak müşteki sanık olarak kullanılmakta olup ve bazı durumlarda bir suç dolayısı ile mahkemeye çıkarılan kimsenin de şikayetçi olduğu durumu göstermektedir. Fakat müşteki sanık olabilmek için daha önce de bahsedildiği gibi birtakım durumların söz konusu olması gerekmektedir.

Müşteki sanık olmak için, haklı sebepleri olması, örneğin bu kimsenin mağduriyetinin ortaya çıkması gereklidir. Sanık olarak mahkemeye çıkarılan birinin, kavgada ağır tahrik edilmesi durumu varsa bu durumda o kişi müşteki sanık olabilmektedir. Aynı zamanda kavga eden kişi saldırı sonucu ya da tehdit ile de bu kavgaya karışmış olabilir, bu durumda müşteki sanık olarak yargılanabilir.

Müdahil, Katılan Ne Anlama Gelir?

Genel itibari ile iki taraf arasında oluşan bu hukuki durumda müşteki yani şikayetçi ile müdahil yani katılan bulunmaktadır. Şikâyetçi bu durumda, suçtan zarar gören veya suçun mağduru olan kimse olurken, aleyhine işlenen suçun şikayet eden kişidir. Müdahil ise yargılama sırasında ise davaya katılmak istediğini belirtenlere verilen bir sıfattır. Bir hukuki olayda ise suçun mağduru ve şüphelisi olan kişi, şikayet olmazda mağdur şüpheli durumundan mağdur sanık sıfatı ile dinlenebilmektedir.