Son zamanlarda en merak edilen ve talep gören mesleklerden biri haline gelen murakıplık, ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde olmak üzere farklı kurumlarca da istihdam edilen bir meslek grubudur. Genel olarak murakıp olmak için hangi adımların izlenmesi gerektiği, istihdam olanaklarının ve çalışma şartlarının nasıl olduğu, ne kadar maaş ödemesi aldıkları gibi birçok konu bu çerçevede merak edilmektedir. İşte murakıplık mesleği hakkında merak edilenler ve 2020 yılı itibari ile personele ödenen maaş detayları hakkında bilgiler.

Murakıp Nedir?

Murakıp, kelime anlamı olarak yaratıcıya bağlı acı çeken kişi anlamına gelse de Türkiye’de icra edilen bir meslek grubu olarak Diyanet İşleri bünyesinde görev alan denetmen, denetçi kadrolarında bir meslektir. Bu noktada Murakıp olmak için üniversitelerin ilgili 4 yıllık ilahiyat bölümlerinden mezun olmak ve alanda 5 yıl çalışma gibi birtakım özel şartların sağlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı tarafında yayınlanan ilanlara başvuru yapmak ve eğer varsa o ilanlarda yer alan diğer özel şartlar ile 657 sayılı devlet memuru olmak için istenen genel şartları da adayların taşıması gerekmektedir.

Murakıp Ne İş Yapar?

Murakıp olarak DİB’de görev alan bir murakıp gerektiğince vaaz verebilir, hutbe konularını denetler, ibadetlerin usulüne göre yapılmasını kontrol eder, din görevlilerinin kıyafetlerinin uygunluğunu denetler, ezanın makamına, usulüne göre okunup okunmadığını kontrol eder, camilerin açılış ve kapanış saatlerini denetler. Bu gibi başka görevleri de bulunmaktadır.

2020 Murakıp Maaşları

Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev yapan ve memur olarak kadroya alınan murakıpların 2020 yılı itibari ile almış oldukları maaşlar genel olarak diğer kamu kurumlarında çalışan memurların aldığı maaşlara eş değer olabilmekle birlikte meslek grubuna 2020 için denen tutarlar 3 bin 600 ile 5 bin TL arasında derece, hizmet yılı, evli ve çocuklu olma gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. 1/4 derecesinde 25 ve üzeri hizmet yılı olan bir murakıp 5 bin TL’ye yakın maaş alırken 3/1 derecesinde 15 yılı bulunan bir murakıp ise 4 bin 800 TL civarında bir maaş almaktadır.