Sağlık başta olmak üzere biyoloji ve diğer ilgili alalarda önemli meslek gruplarından biri de laborant meslek grubudur. Özellikle günümüzde birçok genci tercih ettiği bu meslek grubuna ilişkin merak edilen konular arasında laborantlar ne iş yapar, nasıl laborant olunur, istihdam olanakları nelerdir, maaşları ne kadardır gibi hususlar yer almaktadır. İşte merak edilen bu konulara ilişkin bilgiler ve meslek grubuna ilişkin detaylar.

Laborant Kimdir?

Laborant unvanına sahip olan kişiler, çalıştıkları kuruma göre birim uzmanlarının talep ettiği numuneleri toplar, inceler, ekipmanlar yardımı ile bunları test eder ve sonuçları raporlayan çalışanlardır. Bu noktada çalışılan alana ve kuruma göre farklı görev tanımları bulunur.

Laborantlar Ne İş Yapar?

Laborantlık mesleğini icra edenler, ilgili alanda deney, test ve analizler için gerekli mikroorganizmaları yetiştirme, boyama ve sabitleştirme gibi teknikleri kullanır ve örnek hazırlar, analizler için uygun olan kültür ortamlarını sağlar, laboratuvar araç ve gereçlerini hazırlar, işlem sırasında gözlem raporları tutar, deney, test ve analiz sonuçlarını raporlar, laboratuvarı temizler, araç ve gereçleri dezenfekte ederek tekrar kullanıma hazırlar.

Laborant Nasıl Olunur?

Laborant olmak isteyenlerin izlemesi gereken birtakım adımlar bulunmakta olup bu adımlardan ilki Sağlık Meslek Yüksekokullarında iki yıllık Tıbbi Laboratuvar Teknikeri önlisans eğitiminden başarı ile mezun olmaktır. Kamuda çalışmak isteyenler için ise aynı zamanda KPSS sınavına girerek alımın yapılacağı puan türünde asgari puanı sağlamaktır.

Özel Sektör Laborant Maaşları

Bazı özel sektör kurumlarında laborant olarak görev yapanlara 2020 yılı itibari ile ödenen maaşlar, tecrübe, yetkinlik, nitelik ve buna benzer durumlara göre değişmektedir. Bu noktada başlangıç düzeyinden yaklaşık 2 bin 500 TL maaş ödenirken tecrübe, dil ve diğer hususlara bağlı olarak 5 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir

2020 Kamuda Laborant Maaşları

Kamu kurumlarında laborant olarak görev yapan personele ödenen maaşlar derece ve hizmet yılına göre değişir. Buna göre işe yeni giren bir laborant 3 bin 300 TL maaş ödenirken 21 yıl tecrübesi olanlara 3 bin 837 TL, 24 yıl hizmet yılı olanlara 4 bin TL ve 25 yıl ve üzeri hizmet yılı olanlara ise 4 bin 500 TL’ye kadar maaş ödenmektedir.

Editör: TE Bilisim