KPSS sınavının da yaklaşması ile adaylar sınava çalışmanın yanı sıra tercih sırasında en doğru seçenekleri bulmak için araştırma yapmakta ve sınava ilişkin bilgi arayışına girmiştir. Bu noktada en merak edilen konularda biri de son zamanlarda sıklıkla internetten aratılan ve bazı adayların hakkında bilgi sahibi olmadıkları KPSS P120’dir. KPSS P120 puan türü nedir, başvuru ekranında işaretlemesi yapılırsa ne olur, merak edilen konular arasındandır. İşte puan türüne ilişkin bilgiler ve başvuru ekranında adayların dikkat etmesi gereken hususlar, haberimizin devamında yer almaktadır.

KPSS 120 Puan Türü Nedir?

KPSS sınavı A ve B grubu olarak gerçekleştirilmekle birlikte aynı zamanda farklı alanlardan birçok kişi için de farklı puan türleri hesaplanmaktadır. BU puan türlerinden biri de KPSS P120 puan türü olarak bilinmektedir. Bu puan türü özellikle ÖABT sınavı olmayan ve genellikle Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça gibi dil grupları için öğretmen atamalarında kullanılmaktadır ve bu puan türünün hesaplanmasında ayrıca adayların yine ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Sınavı yani YDS sınavından aldıkları puanlar da alınmakta ve KPSS 120 puan türü bu şekilde oluşmaktadır.

Bu puan türünün hesaplanmasındayüzde 15'ini genel yetenek testi, yüzde 15'ini genel kültür testi, yüzde 20'sini eğitim bilimleri testi, yüzde 50'sini ise YDS’den alınan puan oluşturmaktadır.

Başvuru Ekranında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamu kurumlarına Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça gibi alanlarda uzman, uzman yardımcısı, öğretmen, tercüman ve benzeri meslek grupları için başvuruda bulunanların KPSS P120 puan türüne sahip olması gerekmekte olup özellikle başvuru ekranında bu seçeneğin seçilmesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu sebeple başvuru ekranında yer alan “P120 Puanımın Hesaplanmasını İstiyorum” alanının seçilmesi gerekmektedir. Adayların bu seçeneği seçmeleri için ayrıca YDS sınav puanına sahip olması gerekmektedir. Eş zamanlı ya da daha önce girilen ve sistemde yer alan sınav bilgilerinden bu puan bilgisi çekilmektedir.

Özellikle en çok alım yapan kamu kurumları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Dış İşleri Bakanlığı gelmektedir.