Kan grubu testi yapıldıktan sonra kişinin kan grubunun belirlenip bir belgeye dönüştürülmesi sonucu kan grubu kartı oluşur. Kan grubu kartı özellikle ağır işlerde ya da tehlikeli ortamlarda çalışan kişilerin acil bir durumda kısa süre içerisinde ihtiyaç duyduğu tedaviye erişim sağlayabilmesi için gereklidir.

Kan grubu kartının üzerinde kimlik ve adres bilgisine ek olarak kan grubu bilgisi yer alır.

KAN GRUBU NEREDEN ALINIR?

Kan grubu kartı almak isteyen kişilerin öncelikle kan grubu testi yaptırmak için hastaneye başvurması gerekmektedir. Özel ya da devlet hastanesine yapılan başvuru sonrasında kan grubu testi yaptıran kişiler, aile sağlığı merkezi, özel sağlık merkezleri, kızılay ya da özel veya devlet hastanelerine kan grubu testi sonucuyla birlikte yapacağı başvuru sonrasında kan grubu kartı teslim alabilir.

KAN GRUBU KARTI ÜCRETİ NE KADAR?

Kan grubu kartı almak isteyen kişiler aile sağlığı merkezlerinden ücretsiz olarak kartını alabilir. Özel hastanelerden kan grubu kartı almak isteyenler ise hastanenin ücretlendirme politikasına bağlı olarak 10 TL ile 30 TL arasında bir bedelle kan grubu kartını teslim alabilir.

AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNDEN KAN GRUBU KARTI ALMA

Kan grubu kartını aile sağlığı merkezinden almak isteyen vatandaşların kan grubu testi yaptırmak için 08:00 ile 10:00 arasında aile sağlığı merkezine gitmesi gerekir. Kan testini bu saatler arasında alan aile sağlık merkezleri toplanan kanları test için bağlı olduğu devlet hastanesine gönderir ve birkaç gün içerisinde sonuçlar tekrar aile sağlığı merkezine iletilir. Aile sağlığı merkezine kan verdikten sonra kan grubu testinin alınacağı muhtemel tarih hakkında da bilgi verilecektir.