Ekonomi alanında en çok kullanılan terimlerden birisi olan iskonto, alacaklar üzerinden yapılan bir işlemdir.

İskonto Nedir? Ne İfade Eder?

Bir kurumun belirli bir tarihte elde edeceği finansal varlıkların, tarihinden önce paraya çevrilmesi halinde bu tutar üzerinden yapılan kesinti iskonto olarak tanımlanmaktadır. İskonto nedeniyle 100 TL alacak bir kişi, iskonto sonrasında ücretten yapılacak kesinti sonrasında kalan tutarı elde edebilmektedir. Bunun için de iskonto hesaplama formülü kullanılır.

İskonto nedir konusunda bir diğer tanım ise bedel üzerinden yapılan indirimdir. Bankalarda yukarıda belirtilen şekilde iskonto işlemler yapılırken, genel günlük hayattaki kullanımında satın alımlarda indirim olarak iskonto kullanılır.

İskonto Nasıl Hesaplanır?

İskonto hesaplamalarında kullanılan genel formül şöyledir;

İskonto Tutarı = Nominal Değer (Gelecekteki Değer) – Bugünkü Değer

İş açısından bakıldığında, bir varlığın gelecekte nakit akışı üretemediği sürece değeri yoktur. Hisse senetleri kâr payı öder. Tahviller faiz öder ve projeler yatırımcılara gelecekteki artan nakit akışı sağlar. Gelecekteki nakit akışlarının şu andaki değeri, gelecekteki nakit akışlarına bir iskonto faktörü uygulanarak hesaplanır. Örneğin, bir tahvilin nominal değeri 1.000 TL olabilir ve % 20 indirimle (800 TL) ile fiyatlandırılabilir. Diğer bir deyişle, yatırımcı, tahvili bugün indirimli olarak satın alabilir ve tahvilin tam nominal değerini vade sonunda alabilir. Aradaki fark ise yatırımcının getirisidir.