Günümüzde her gün binlerce ticari ve resmi işlem yapılmakta olup özellikle bu işlemlerin gerçekleşmesinde yetkili kişiler sorumluluğu üstlerine alarak bu işlemleri gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda imza sirküsü adı verilen bir kavram bulunmakta olup buna göre tüzel kişiler tarafından talep doğrultusunda kurumların belgelerinde sahtecilik olmaması, sahte imza ve benzeri durumların önüne geçilmek üzere imza atmaya yetkili kişinin sorumluluk ve yetki alanı noter tarafından sınırlandırılmaktadır. Noter tasdikli belge olan imza sirküsünde yetkili kişinin kurum temsil şeklinden unvan ve yetki alanına karşı tüm imza örnekleri bu belge içerisinde yer alır.

İmza Sirküsü Neden Alınır?

Özellikle tüzel kişilerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri olan sahte imza, belgede sahtecilik gibi olumsuz durumlara karşı bir önlem niteliğinde olan imza sirküsü kurumlara büyük kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında birinin kuruma adına sahte imza atmasının önüne geçen bu belge ayrıca şirkette yetki sahibi olanların da belli olmasını sağlamaktadır. Bu sayede imza yetkisi olan kişiler de güvence altına alınmaktadır.

İmza Sirküsü Nasıl Alınır?

Tüzel kişilerin yararlanabileceği bir hak olan imza sirküsü belirli bir ücret karşılığında ilgili noterliklerden temin edilebilmektedir. Kısa bir sürede hazırlanan bu belge için imza sirküsünde adı geçecek olan yetkili kişinin nüfus cüzdanı ve fotokopisi, tüzel kurumun vergi levhası, kurumun kayıtlı olduğu ticaret sicil gazetesi gereklidir.