Türkiye’de en çok ilgi gören mesleklerden biri de gelir uzman yardımcılığıdır. Özellikle üniversitelerin İİBF bölümü mezunlarının sıklıkla tercih ettiği meslek kollarından birini oluşturan gelir uzman yardımcılığı hakkında merak edilen konuların başında, gelir uzman yardımcısı kimdir ne iş yaparne kadar maaş almaktadır gibi sorular yer almaktadır. İşte meslek grubuna yönelik merak edilenler ile 2020 yılına ilişkin güncel maaş bordrosu ve diğer detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Gelir Uzman Yardımcısı Kimdir, Ne İş Yapar?

Gelir Uzman Yardımcıları, genel itibari ile vergi daireleri, gelir idaresi başkanlıkları ve benzer kamu kurumlarında görev yapan, bu kurumların işleyişine ilişkin çalışmalar yürütülen, vergilerin toplanmasından, tahsilatın gerçekleşmesine kadar kamu adına mali işlemlerin yürütülmesinde görevli olan personellerdir.

Gelir uzman yardımcılarının görev tanımları arasında vergi uygulamalarını incelemek ve yürütülmesini sağlamak, ilgili kurum bünyesinde kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve diğer mevzuatta belirtilen işleri yürütmek, vergi incelemesi hariç kurum tarafından belirlenen ekonomik ve mali konularda analizler gerçekleştirmek, kurum tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek gibi çeşitli görev tanımları yer almaktadır.

Gelir Uzmanı Yardımcısı Nasıl Olunur?

Memur olarak görev yapan Gelir Uzman Yardımcılığı için adayların ilk olarak genel memur alım şartlarını sağlamalarının yanı sıra 4 yıllık İdari ve İktisadi Bilimler, Siyasal Bilimler ya da Hukuk fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekmekte olup aynı zamanda 35 yaşını geçmemiş olmak ve KPSS sınavından A grubu için KPSS P48 puan türünden en az 70 puan almış olmak şartlarını sağlaması gerekmektedir.

2020 GUY Maaşları

7/1 derecesinde bekar ve mesleğe yeni başlayan bir gelir uzman yardımcısına 2020 yılı itibari ile ödenen maaş taban aylığı 2 bin 417 TL, gösterge aylığı 108 TL, özel hizmet tazminatı bin 349 TL, yan ödeme aylığı 48 TL, ek ödeme bin 834 TL ve denetim tazminatı olarak 293 TL olmak üzere kesintiler ile birlikte net olarak 5 bin 220 TL’dir.10 hizmet yılı olan, 1/4 derecesindeki bir GUY ise net olarak 5 bin 327 TL maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim