Üniversite öğrencileri başta olmak üzere ilköğretim, lise vb. kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında diploma aslını almasına kadar geçen süreçte talep etmesi halinde geçici mezuniyet belgesi alması mümkündür. Diploma ile aynı işleve sahip olan geçici mezuniyet belgesi, diploma aslının öğrenciye teslim edilmesine kadar geçen süreçteki boşluğu doldurmak için geliştirilen bir prosedürün ürünüdür.

GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ NE KADAR GEÇERLİ?

Geçici mezuniyet belgesi de yapılan başvuruya bağlı olarak en az diploma kadar geçerli ve kuvvetli bir belgedir. Yine de bazı kurumlar başvurularda diploma aslı talep edebilir, ilgili kurumla temas kurulması halinde çoğu kurum geçici mezuniyet belgesine de kabul vermektedir.

Geçici mezuniyet belgesinin ne kadar süre geçerli olduğu ise belgeyi veren kuruma bağlıdır. Bunu öğrenmek için yapmanız gereken tek şey belgenin üzerinde yazan ibareye göz atmaktır, oluşturulacak belgenin üzerinde geçerlilik süresi de yer almaktadır.

GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ DİPLOMA YERİNE GEÇER Mİ?

Geçici mezuniyet belgesi alan öğrenciler diploma yerine bu belgeyi ibraz edebilir. Diploma yerine geçen geçici mezuniyet belgesi diplomanızı almış olsanız da kurumlara ibraz edebileceğiniz bir belgedir.

GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ NASIL ALINIR?

Geçici mezuniyet belgesi almak için e-devlet'e giriş yaptıktan sonra Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın hizmetleri arasında yer alan Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama hizmetine tıklamalı ve belge oluşturmalısınız. Oluşturulan bu belge geçerli ve kullanıma hazırdır.

Öğrenci işlerinden ya da müdür yardımcılarından, rehber öğretmenlerden de geçici mezuniyet belgesi talep etmek mümkündür.

Editör: TE Bilisim