Binlerce vatandaşın merak ettiği ve nasıl alınır öğrenmek istediği belgelerden biri de fakirlik belgesi olup bu belge genel itibari ile maddi yardıma ihtiyaç duyan vatandaşların resmi olarak da bu statüye sahip olduklarını gösterir bir belgedir. Yani resmi olarak fakir gelir grubunda yer aldıklarını gösterir bu belge ile vatandaşlar kamu ve özel sektör kurumları tarafından sağlanan yardım olanaklarında yararlanabilmektedir. Peki fakirlik belgesi endir ve nasıl alınır, konuya ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Kimler Fakirlik Belgesi Alabilir?

Fakirlik ya da bir diğer ismi ile Muhtaçlık belgesini almak için vatandaşların bazı durumları sağlaması, şartlara sahip olması gereklidir. Bunlar ise kısaca 18 yaşından büyük olmak, Türk vatandaşı olmak, herhangi bir sosyal güvencesi olmamak, aylık gelirli o yıl belirlenen gelir sınırının altında olmak, herhangi bir gayrimenkule sahip olmamak gibi birtakım şartların sağlanması gereklidir.

Fakirlik Belgesi Ne İşe Yarar?

2020 yılı itibari ile muhtaçlık yani fakirlik sınırı TL cinsinden TÜİK tarafından açıklanmakta olup bu noktada bu yıl için 701 TL olarak belirlenmiştir. Bu sınırın altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan ve bu sınırda gelir elde eden vatandaşlar yoksul, muhtaç sayılmaktadır. Diğer şartları da sağlaması durumunda vatandaşlar muhtaçlık belgesi alabilmekte ve bu sayede kurumların sağlamış olduğu yardımlardan yararlanabilmektedirler.

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?

Sayılan şartların sağlanması durumunda vatandaşların muhtaçlık ya da fakirlik belgesi almaları mümkün olmaktadır. Bunun için ilk olarak ikamet ettikleri il ve ilçedeki muhtarlığa başvuru yapmaları gerekir. Başvuru sırasında kişinin çalışıp çalışmadığına dair bir belge olarak SGK dökümü istenebilmektedir. Her aile için ancak bir muhtaçlık belgesi almak mümkündür. Kişi başına bu belgeyi alma durumu aileyi de kapsamaktadır.

Fakirlik belgesi ile alınabilecek yardımlar arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ile belediyelerden alınabilecek eğitim yardımı, kömür yardımı, gıda, sağlık, maddi nakit yardımı, giyim ve çocuk bakımı yardımları başta olmak üzere diğer birçok hususta yapılan yardımları kapsamaktadır. Vatandaşlar bu belge ile ilgili kurumlara müracaat ederek yardımlardan yararlanabilmektedir.

Editör: TE Bilisim