Son zamanların en merak edilen konularından biri de fahri trafik müfettişliği olmakla birlikte özellikle bu görevi icra edenlerin ne iş yaptığını, kimlerin fahri trafik müfettişi olabileceğini merak edenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Konuya ilişkin detaylar ve diğer bilgiler ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Fahri Trafik Müfettişi Kimdir?

Fahri Trafik Müfettişi genel itibari ile karayolunda daha fazla örneği görülen fakat sadece karayolu değil aynı zamanda deniz yolu, demiryolunda oluşan tehlikelerin daha aza inmesi açısından polis, zabıta ve jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin dışında onlara yardımcı olmak amacı ile özel denetim yapmak üzere seçilen kişilerdir. Bu noktada bu görevi üstlenmek isteyen vatandaşların birtakım şartları taşıması gerekmektedir.

Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur?

Fahri Trafik Müfettişi olmak isteyen kişilerin birtakım şartları sağlaması gerekmekte olup bu noktada Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az 40 yaşında olmak, en az yüksekokul mezunu olmak, en az 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olmak, kusurlu olarak ölümlü trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak, müracaat tarihinden geriye gidilmek itibari ile beş yıl içinde hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucunda sürücü belgesinin geri alınmamış olması gerekmektedir. Ayrıca kamu hizmetlerinden mahrum olmamak, hükümlü olmamak da sağlanması gereken temel şartlar arasında yer almaktadır.

Nasıl Müracaat Edilir?

İlgili şartları taşıyan vatandaşlar T.C. kimlik belgesi, adres bilgisi, sabıka kaydı dokumanı, sürücü belgesi ve öğrenim belgesi gibi belgeler ile elektronik ortamda başvuru yapabilmektedir. Trafik Hizmetleri Başkanlığı ilgili belgeleri kontrol ederek EGM’ye göndermekte ve onay alması durumunda ilgili müfettişlik belgesini almaya hak kazanmaktadır.

Bu kapsamda; Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair yönetmelik 31 Ekim 2019 tarihli ve 30934 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Fahri Trafik Müfettişliği Müracaat Formu (Ek-4)’nun elektronik ortamda doldurulmasına imkan sağlanmış ve bahse konu müracaat formu www.trafik.gov.tr adresinde “Fahri Trafik Müfettişliği” başlığı altında yayımlanmıştır.

Maaş Ödeniyor Mu?

Merak edilen sorulardan biri de bu görevi yapanların maaş alıp almadığına ilişkin olup bu noktada Fahri trafik müfettişleri, gönüllülük esasıyla görev yapmaktadır.

Editör: TE Bilisim