Özellikle esnaf ve diğer iş yeri sahiplerini yakından ilgilendiren bir kavram olmakla birlikte faaliyet belgesi, kısaca iş yerinin hangi faaliyetler kapsamında hizmet verdiğini gösterir bir belge olarak ifade edilebilmektedir. Buna göre esnaf ya da bir iş yeri sahibine ait herhangi bir işletmenin ya da firmanın halen aktif olarak çalıştığını ve hangi iş kolunda bu çalışmayı gerçekleştirdiğini göstermektedir. Özellikle resmi denetimlerde ve yasal olarak gerçekleştirilen hizmet ve faaliyetlerde bu belgenin bulundurulması gerekmektedir.

Neİşe Yarar?

Faaliyet belgesi olarak bilinen ve genel itibari ile esnaf ve iş yeri sahiplerinin alması gereken bir belge olan bu belge firmanın halen aktif çalışma faaliyetlerine devam etmekte olduğunu ifade etmektedir. Faaliyet belgesi belirli bir süre için geçerli olmakla birlikte bu geçerlilik süresi de 3 ay olarak belirlenmiştir. Kanunun olarak herhangi bir resmi geçerliliği olmasa da ibraz edilen kurum yeni tarihli bir belge talep edebilmektedir. Bu sebeple de belgenin yeni çıkarılması ya da güncel tarihli olarak elde bulundurulması gerekmektedir.

Nasıl ve Nereden Alınır?

İlgili belgeyi almak için iş yeri sahipleri bağlı bulundukları ticaret odasından belirli bir ücret karşılığında belgeyi alabilmektedir. Buna göre şoförler odası, esnaf ve ticaret odası vs. Belenin temininde işletme sahibinin başvuru yapması ve başvuru sırasında ticaret sicil numarasını bilmesi gerekmektedir.