Tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlar, vatandaşı oldukları ülkeye ait bir kimlik taşımakta olup ülkemizde kimlik, nüfus cüzdanı, vesika olarak isimlendirilen bu belgeye tüm Türk vatandaşları sahiptir.

Nüfus cüzdanları ile ilgili olarak geçtiğimiz yıllarda yeni bir uygulama ile cipli kimlik kartlarına geçiş yapılması kararlaştırılmıştı. Özellikle tasarım olarak eski kimliklerden ayrılan yeni kimlik kartları üzerinde birçok bilginin konumu değişmiştir. Bunlardan biri de cüzdan numarasıdır.

Cüzdan No Nedir?

Cüzdan numarası, T.C. kimliklerinde yer alan önemli bir bilgi olarak bir harften ve iki rakamdan oluşan 6 haneli bir sayıdır. Erkek vatandaşlarda bu sayı tek iken kadın vatandaşlarda ise çift haneden oluşur. Buna göre erkeklerdeki en yüksek sayı 13, kadınlarda ise en fazla 10’dur. Sahte kimlik yapımının önüne geçilmesi için bilgisayarda olmayan karakterlerde yazılır.

Cüzdan numarasını bilmek vatandaşların bazı işleri yaparken ihtiyaç duyacakları bir durumdur. Özellikle kimlik gereken hemen hemen her işlemde bu numaraya ihtiyaç duyulur. Resmi bir kuruma başvuru yaparken, kamuya iş başvurusunda, banka hesabı açarken olmak üzere kısacası birçok işlemde cüzdan numarası gerekir. Aynı zamanda e-devlete de girerken doğrulama yapmak amacı ile bu numaranın girilmesi istenmektedir.

Eski Kimliklerde Cüzdan No

Hali hazırda da birçok kişinin kullandığı eski tip nüfus cüzdanlarında, kimliklerde cüzdan numarası fotoğrafın bulunduğu kısmın hemen altında yer almaktadır. “SERİ” olarak başlayan kısımdan sonra Harf ve iki numara ile başlar ve sonrasındaki kısımda ise numara şeklinde altı hane ile devam eder.

Yeni kimliklerde Cüzdan No

Yeni kimlik kartların sahip olanların karşılaştığı sorunlardan biri cüzdan numarasının nerede olduğunu görememektir. Bu noktada eğer yeni kimlik kartınız bulunmakta ise yukarıdan aşağıya doğru dördüncü sırada seri ve no şeklinde iki yazının yazdığını görebilirsiniz. Hemen altındaki İki harf ve iki numaradan oluşan seriden sonra 5 haneli cüzdan numarası yer alır. Bu hali ile eskisine göre farklıdır.Genel itibari ile yeni kimliklerde eski kimliklerde yer alan bazı bilgiler de yer almasa da cüzdan numarası önemli bir bilgi olduğundan bulunur.

Yeni Kimliklerde Cilt Numarası Var mı?

Yeni kimlik kartını eline alanların merak ettiği noktalardan biriside eski kimlerde bulunan Cilt numarasıdır. Ancak Yeni kimlik kartlarında Cilt numarası bulunmamaktadır. Cilt numarası bazı kurumlar ve bankalar tarafından istenmekte olup eğer lağzım olursa bunu elektronik ortamda da öğrenebilirsiniz. Bu yönde e-Devlet bize yardımcı olmaktatır. e-Devlet üzerinden tüm işlemleri görebilirsiniz.

E-Devlet Şifresi Nereden Alınır?

Şifreyi; şahsen başvuru ile yurt içinde PTT işyerlerinden veya yetkili acentelerinden, yurt dışında ise Dışişleri Bakanlığı'na bağlı elçilik ve konsolosluklardan temin edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim