Ebelik ile Hemşirelik Aynı Şey Mi?

Ülkemizde sağlık sektöründe en çok personel, ebelik ve hemşirelikten alınmaktadır. Ancak yapılan araştırmalara göre bu iki meslek, birbiri ile çok karıştırılmaktadır. Hatta yanlış tanımlamalar bile yapılmaktadır. Bunun nedeni, yıllık hemşire ve ebe personel sayısının birlikte verilmesidir. Aslında ebe sayısı, hemşire sayısından fazladır. Bu da birçok ciddi sorunun ortaya çıkarmaktadır.

İki mesleğin tanımı da birbirinden farklıdır. Hemşire, hastalara bilgilendirmeleri yapan, hekimi söylediği tedaviyi uygulayan, hastanın bakma ve denetleme işlerini gerçekleştiren kişidir. Ebe ise doğum öncesinde hamilelik izlenimini takip eden, önlemler alan ve uygulayan, doğum sırasında doktora yardım eden kişidir. Ebe, doktor olmadığında doğum da yaptırabilir.

Birbiriyle farklı işler yapan bu iki mesleğin karıştırılmasında yönetiminde etkisi vardır. Çünkü çoğu yerde hemşirenin olmadığı durumlarda ebeler görevlendirilmektedir.

Ebelik ve hemşireliğin eğitimleri çok farklıdır. Ebelikte hemşireliğe göre daha ciddi bir eğitim uygulanması gerekir. Hemşirelik, 2 yıllık yüksekokul eğitimi sonrası yapılır. Ebelikte ise 1219 sayılı tanım uygulanır. Bu yüzden ebelik eğitimi, ülkemizde önemsenmez.

Bu yüzden ebeler, hemşireler kadar iyi eğitim alamaz. Birçok yerde ebeler hemşire görevi görmektedir. Dikiş dikebilmekte, epizyo açabilmekte ve kendi alanları olan doğumu yaptırabilir.

Ebeyim, Hemşirelik Yapabilir Miyim?

Birçok yerde ebelere hemşirelik yaptırılmaktadır. Ancak bu yerler, hemşirelik sıkıntısı çekilen yerlerdir. Mesleğiniz ebelikse ve çalıştığınızda yerde hemşire sıkıntısı çekiliyorsa geçici olarak hemşirelik yapabilirsiniz.

Ancak hemşireliği bir meslek olarak yapmak istiyorsanız eğitimini almalısınız. O eğitimden geçmeli ve konular hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylelikle hastalara daha çabuk yardımcı olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim