Geçtiğimiz günlerde uygulanmaya başlayan ve yaklaşık olarak 3 milyondan fazla vatandaşı ilgilendiren olayda vergi ve SGK’ya borcu olanlardan e-haciz işlemi ile alacakların tahsili başlamıştı. Buna göre vergi borcu dahil olmak üzere trafik cezası, askerlik ve seçim cezası gibi çeşitli kalemlerde borcu olan 3 milyon 300 bin kişiye e-haciz uygulanmaya başlandı. Borç kapsamında Trafik cezaları, askerlik, seçim, nüfus cezası, Motorlu Taşıtlar Vergisi, RTÜK idari para cezaları, öğrencilerin KYK borçları, gümrük vergileri, emeklilik keseneği ve işsizlik sigortası prim borcu yer almakta olup bu borçlar vatandaşların varsa banka hesaplarına Kısıtlılıkşerhi konulmak sureti ile bloke ile uygulanıyor.

Banka Hesapları Erişime Kapatıldı

İlgili kalemlerde borçları bulunanların banka hesaplarına şerh konularak gerçekleştirilen bu e-haciz işlemine yönelik İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, bu konuda TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

Koncuk tarafında yapılan açıklamada “Vergi yapılandırması yapan 2 milyon 879 bin 562 mükellef ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na prim borcu bulunan 792 bin 350 kişinin banka hesaplarına, bir yıl içinde 2 taksit ödeyemedikleri için, e-haciz konuldu. Hesapları bloke ediliyor'' açıklamasına yer verildi.

Başka Önlemler Alınabilir

Koncu tarafında verilen soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada vergi ve prim borçlarına yönelik vatandaşların yapılandırma talep ettiği ve haciz yolundan çok yapılandırma gibi farklı yöntemler ile alacakların tahsil edilebileceği önerisi geldi.