Günümüzde bazı insanlar tarafından farklı kelimeler kullanıldığında anlamını bilmek her zaman mümkün olmamakla birlikte özellikle bu kelimelerden biri de internette sıklıkla aratılan kelimelerden biri olan “defaten” kelimesidir. Son zamanlarda insanların çoğunlukla duyduğu ve anlamını bilmediği bir kelime olarak TDK bir tanım yapmış olmanın yanı sıra cümle içinde farklı anlamlara gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Özellikle birçok kişi defaten kelimesinin anlamını merak etmekle birlikte bu kelimeyi cümle içinde nasıl kullanacağını da merak etmektedir. İşte internette son zamanların en sık aranan kelimesi olarak defaten kelimesi ve anlamı ile cümle içi kullanım örnekleri.

TDK’da Defaten Kelimesi Anlamı

Türk Dil Kurumu, kısa adı ile TDK Türkçeyi incelemek adını kurulmuş olan kamu kurumu olarak günümüzde kullandığımız, Türkçeye geçen ve Türkçeden türeyen kelimeler olmak üzere birçok kelimenin anlamlarını, kullanım örneklerini ve diğer detayları resmi sitesi üzerinden paylaşmaktadır. Bu noktada Defaten kelimesi de TDK sözlüğünde yer almakla birlikte genel olarak kelime anlamında ilk olarak teker teker, tek sefer, bir defaya mahsus gibi anlamlara gelmektedir. Kelimenin eş anlamlısı olarak ise ansızın kelimesi de kullanılmaktadır. TDK anlamı ise ansızın olarak geçmektedir. Ani olarak, bir çırpıda, tek seferde anlamları yer almaktadır. Sık bir kullanıma sahip olmasa da son zamanlarda internet üzerinden en çok aranan kelimelerden biri haline gelmiştir.

Defaten Örnek Kullanımları

Hem TDK hem de genel kullanımı ile ansızın, tek seferde anlamlarına gelen defaten kelimesini cümle içinde nasıl kullanacağına ilişkin örnekler bulmak da mümkündür. Örneğin TDK üzerinden kelimeden sonra kullanılan örnekte cümle şu şekilde kullanılmıştır: “Dönüp bakan gözleri defaten parladı ya da Sönük bakan gözler defaten parladı, Sakin dururken defaten parladı” olarak yer almıştır. Cümlede gözlerin aniden ve bir seferlik parladığı anlamlarına ulaşmak mümkün olmaktadır.

Arapça kökenli olan kelimenin tam tersi kullanımı ise defaatle kelimesi olup bu kelimede defaten kelimesinden farklı olarak defalarca anlamına gelmekte ve bu şekilde kullanılmaktadır. Genel olarak defaten kelimesini aniden ve bir defalık olarak kullanıldığı görülmektedir.

Editör: TE Bilisim