Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Türkiye'nin her il ve ilçesinde görevlendirilen çarşı ve mahalle bekçileri akşam saatlerinde yaya olarak devriye görevlerine başlamakta ve sabah gün doğana kadar devam etmektedir. Bu süre zarfında şüpheli bulduğu kişilerin kimliklerini sorgulayan, GBT'sine bakan, sorumlu olduğu mahallede olayın olduğunda polislerle beraber ilgili bölgeye giden bekçilerin kimlik sorabile yetkileri var mı, yoksa yok mu merak konusu olmaya devam ediyor.

BEKÇİ KİMLİK SORABİLİR Mİ?

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde on binlere bekçi bulunuyor ve kısa zaman içerisinde milyonlarca vatandaşın T.C. kimlik numaralar üzerinden GBT sorgulama işlemleri yapıldı. Peki bekçiler kimlik sorabilir mi? Buna göre. Kanunda bekçilerin kimlik sorabilmesine yönelik bir madde bulunmuyor. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü yönetmeliği incelendiğinde bekçilerin kimlik sorabilme yetkilerinin olduğu görülmektedir.

Yani kanun ile yönetmelik arasında bulunan anlaşmazlıktan dolayı net bir bilgi verilememektedir. İzmir'de meydana gelen olayda mahkeme bekçilerin kimlik sormaya yetkilerinin olmadığını belirtmiş fakat Emniyet Genel Müdürlüğü bekçilerin kimlik sormaya yetkilerinin olduğunu vurgulamıştı. Yapılan ön görü ve tahminlere göre kanunun ilgili maddesine yakın zamanda bekçiler ile ilgili durumun yazılacağı ve kimlik sorma yetkilerinin mahkemece de verileceği düşünülmektedir. Şu anda EGM yönetmeliklerinde bulunduğu için bekçiler kimlik sormaya devam etmektedir.