Binlerce vatandaşın merakla beklediği uygulamalarda biri olan BAĞ-KUR borç sildirmesi ya da bilinen adı ile BAĞ-KUR affı ile vatandaşlar borçlarını yapılandırarak ya da borçlarının sildirerek, ödeme yaparak tekrar emeklilik hakkı için sigorta koluna dahil olmakta olup bu noktada adayların birtakım adımları izlemesi gerekmektedir. Bu adımlardan biri de kuruma yazılacak borç sildirme dilekçesidir. En son 2019 yılında uygulanan borç sildirmeye ilişkin 2020 yılında tekrar bir uygulama yapılması beklenirken adayların merak ettiği borç dilekçesine ilişkin detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

BAĞ-KUR Borç Sildirmesi Kapsamı

İlgili uygulama yürürlüğe girdikten sonra SSK, BAĞ-KUR yapılandırma kapsamında vatandaşların borcunun peşin ödenmesi halinde gecikme zammı ve faizin hepsinin silinmesi mümkün olmakla birlikte aynı zamanda yapılandırma kapsamında bu borçlar 18 eşit ay taksitler halinde de ödenebilmektedir. Taksitli ödemelerin ise 2 ayda bir yapılması da mümkündür. Aynı zamanda dondurulan borçlar da tekrar yapılandırılabilmektedir.

Borç Sildirmeden Kimler Yararlanır?

Borç sildirme uygulamasından eskiden BA-KUR’lu olarak tescilleri yapılmış olanlar, esnaflar, BAĞ-KUR tarıma tabi olanlar, sanatçılar, borcun, borcunun süresi en az 2 yıl olanlar, 12 aydan fazla prim borcu olanlar, borç yapılandırma işlemlerini iptal etmiş olanlar bu uygulamadan yararlanabilmekte olup bunun için borç sildirme dilekçesi ile SGK müdürlüklerine başvuru yapmalarıdır.

Borç Sildirme Dilekçesi

İlgili borç sildirme uygulamasından yararlanmak için öncelikle vatandaşların aşağıda bir örneği olan dilekçe ile kurum müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu noktada kanun gereği 3 aylık süreyi beklemek istemek istemezseniz 1 numaralı kutucuğu, eğer 6552 sayılı Kanun kapsamında borcu yapılandırarak taksitlendirmişseniz, 2 numaralı kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir.6183 sayılı Kanun kapsamında borcunuzu yapılandırarak taksitlendirmişseniz, 3 numaralı kutucuğu işaretleyerek dilekçeyi teslim etmeniz gerekmektedir.