Silahlı kuvvetler bünyesinde görev almak isteyenlerin eğitildiği alanlar arasında Astsubay Eğitim Merkezi ASEM yer almaktadır. ASEM eğitimi, Kayıt kabul, intibak eğitimi, temel eğitim, akademik eğitim, staj, kolluk uygulaması olmak üzere bir yıl kadar verilen bir eğitimdir.

ASEM’e hem sivil hem de askeri adaylar başvuru yapabilmekte olup özellikle sivil kaynaklı adayların başvuru yaparken ise sağlaması gereken şartlar yer almaktadır. İşte ASEM başta olmak üzere bu eğitim için aranan şartlar ve diğer tüm detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

ASEM Nedir?

Astsubay olmak isteyen adayların bu unvanı almaları için ASEM eğitiminden başarı ile geçmeleri gerekir. Bu eğitim bir yıl sürmekte olup kayıt, intibak eğitimi, temel eğitimler, akademik eğitim, staj, parkur ve diğer eğitimlerden oluşan süreçleri kapsamaktadır.

ASEM Başvuru Şartları

Sivil olarak astsubay olmak için başvuru yapan adayların bu eğitimi almak için -Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, KPSS notu olmak,Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, askeri okullar ile Jandarma ve Sahil Güvenlik eğitim kurumlarından ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak şartlarını sağlamış olması gerekmektedir.

ASEM Eğitim Detayları

ASEM eğitimi verilirken adayların en merak ettiği konuların başında maaş ödenip ödenmediğidir. Konu ile ilgili olarak muvazzaf astsubay adayı öğrencilerine, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı okullarda bulunan askeri öğrencilere ödenen miktarda harçlık ödenir. Sözleşmeli astsubay adayı öğrencilerine ise 4678 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ön sözleşme aylığı ödeneceği ifade edilmektedir.

ASEM eğitimi gören öğrencilere yemin edene kadar izin verilmemekte olup, sadece mazeret izni verilmektedir. Öğrenci olanlara ise resmi tatil, sömestr, evci, günübirlik, hastalık, gece yatısı, hafta sonu ve mazeret izinleri verilmektedir. Sözleşmeli olarak astsubaylıktan muvazzaf astsubaylığa geçiş olanağı da mümkündür.

ASEM Alımları

ASEM alımları Jandarma Pertemin üzerinden yayınlanmakta olup https://vatandas.jandarma.gov.tr/PTM/Giris adresinden hali hazırda yayınlanan diğer ilanlara da ulaşmak mümkündür.

Editör: TE Bilisim