Türkiye’nin başkenti Ankara olsa da çoğu kişi Ankara ne zaman başkent oldu sorusuna yanıt veremez.

Ankara ne zaman başkent oldu?

Ankara 13 Ekim 1923 tarihinde başkent olarak ilan edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen bu gelişme ile birlikte 1923 yılından beri Ankara, Türkiye’nin merkezi, başkent olarak misyonunu sürdürmektedir. Ankara’nın başkent olması için dönemin Dışişleri Bakanı İsmet İnönü tarafından 14 milletvekilinin de desteğiyle TBMM’ye kanun teklifi sunulmuştu. Bu teklif kanun maddesi olarak TBMM’ye taşınırken Cumhuriyet’in ilanından 16 gün önce, Meclis’te bu öneri kabul edildi.

Konuyla ilgili Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Nutuk’ta detaylı bilgilere yer verilmiştir. Nutuk’taki açıklamalara göre görüşmelerde tartışmalar ve uzun görüşmeler yapılırken, tüm bu gelişmelerin ardından Ankara’nın başkent olması onaylanmıştır.

Ankara neden başkent olarak seçildi?

Ankara’nın başkent olarak seçilmesinin arkasında pek çok farklı etken yer alır. Kurtuluş Savaşı yıllarından itibaren coğrafi olarak Türkiye’nin merkezinde olması sayesinde üs olarak kullanılan Ankara, tüm cephelere de eşit mesafede olmasıyla avantaj sağlamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından karargâh olarak kullanılan bu il, zamanla daha önemli hale geldiği gibi yeni kurulacak Cumhuriyet için bir başkent belirleme gereksiniminde de ön plana çıkmıştır. Tarihi süreçte Ankara’nın üstlendiği bu ağır görev başkent olmasıyla da taçlandırılmıştır.

Günümüzde de hükümetin ve siyasetin merkezi olan Ankara, önemini ve üstlendiği ağır görevi sürdürmektedir.

2021 itibariyle Ankara

2019 yılı nüfus verilerine göre 5 milyon 639 bin 76 nüfusu bulunan Ankara, 25 ilçeye ve 1425 mahalleye sahiptir. Yüzölçümüyle Türkiye’nin en büyük 3. şehri olan baş şehir, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. İlde ilk yerleşimin ise M.Ö. 3000’de olduğu bilinir.

Editör: TE Bilisim