Hemen hemen çok az yerde geçen ve merak edilen kelimelerden biri de ampute kelimesidir. Genel itibari ile günlük kullanımda sık yer almasa da bazı yerlerde bu kelime görüldüğünde ne anlama geldiği merak edilmektedir. Ampute kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından yapılan sözlük açıklaması ile diğer bilinen anlanmaları ile haberin devamında yer almamadır.

TDK Kelime Anlamı

Türk Dil Kurumu tarafından ampute kelimesine yapılan açıklama ampütasyon kelimesi ile açıklanmış olup onun anlamlarını da şu şekilde ifade etmek mümkündür.

Tıp anlamı ile “Kol, bacak, kulak gibi organların tedavi amacıyla kısmen veya tamamen kesilip çıkartılması.”İsim ve mecaz kullanımı ile “Herhangi bir bütünden bir parça kesme veya koparma” şeklindedir.

Fransızcadan dilimize giren bu kelime ampute şekli ile genellikle spor camiası tarafından olmak üzere genellikle bu tür alanlarda kullanılır. Ampute anlamı ile birtakım yaralanma, fiziksel hasarlar dolayısı ile vücudundaki uzuvlardan birini ya da birkaçını kaybetmiş olan kişilerin sporcu olarak görev almasını ifade eder. Bu sporculardan oluşan takımlar ise ampute takım olarak isimlendirilir.

Ampute Milli Takımı Ne Demektir?

Ampute milli takımı, daha önce de ifade edildiği gibi vücudundaki uzuvların birkaçını, birini kaybetmiş kişilerin ilgili spor alanında aynı durumu yaşayan diğer oyuncular ile birlikte oluşturdukları, resmi bir spor takımıdır.Ülkemizde ampute futbol milli takımımız bulunmakta olup özellikle ikinci dünya savaşından sonra futbol da Türkiye’de olmak üzere birçok ülke ampute futbol milli takımlarını oluşturmuştur.

Ampute Futbol Ne Demek?

Ampute futbol oyununda normal futbol oyununa göre farklı kurallar bulunur. Bunlardan bazıları sporcuların maç esnasında protez kullanamaması, ampute bacağa ayakkabı giyilmemesi, sporcuların iki adet koltuk değneği kullanması, ofsayt olmaması, tacın ayakla atılması, müsabakaların 25 dakikadan oluşması, 2devre yapılması ve 10 dakikada bir devre arası verilmesi, oyuncu değiştirmede sınırın olmaması, çıkan oyuncunun tekrar girmesi gibi kurallardır.

Ülkemizde sadece futbol değil çok farklı branşlarda milli takımlar kurulmuş olup böyle bir engeli bulunup da sporcu olmak isteyenler Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu sitesinden geniş bilgi alabilirler.

Editör: TE Bilisim