Sağlık sisteminin 2008’den sonraki değişimi sonrasında birçok farklı uygulama da yaşamımıza girmiş olmakla birlikte bu yeni uygulamalardan biri de aile hekimliği uygulamasıdır. Türkiye’nin her ilinde ve ilçesinde uygulamaya başlanmış olup vatandaşlar, sağlık sorunları için ilk olarak aile hekimlerini ziyaret etmektedir. Bu doğrultuda aile hekimleri bireylerin ve aile fertlerinin ikamet yerlerinin yakınlarında yada kolaylıkla ulaşabilecekleri bir yerde bulunan, ilk başvuracakları, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri sunan sağlık personelleridir.

Aile Hekimi Sorgulama

Aile hekimleri, her aile için farklı olmakla birlikte vatandaşlar da aile hekimlerini e-devlet üzerinden kolaylıkla sorgulayabilmektedir. Aile hekimini sorgulamak isteyen adaylar ise e-devlet üzerinden kimlik numarası ve e-devlet şifrelerini girerek erişim sağlamalıdır. https://www.turkiye.gov.tr/aile-hekim-bilgisi adresinden ilgili sorgulama hizmetinden yararlanmaları mümkündür. Açılan sayfada kişinin adı ve soyadı, aile hekiminin adı ve soyadı olmak üzere bağlı bulunduğu sağlık ocağı ya da sağlık kurumunun adı ve adresi bilgileri de yer almaktadır.

Aile Hekiminden Randevu Alma

İlgili aile hekimleri olmak üzere devlet hastanelerinden de randevu almak isteyenler online olarak erişim sağlayabilmektedir. Bu noktada Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden kolaylıkla başvuru yapmak mümkündür. İlgili portala girişte ilk olarak vatandaşların siteye üye olmaları gerekmektedir. Açılan ekranda randevu al seçeneğine giriş yaparak, aile hekimi ya da bölgede bulunan diğer hastanelerin ilgili bölümlerinden kolaylıkla randevu alınabilmektedir. Bunun yanında randevu geçmişi ve diğer hizmetlerden de bu portal üzerinden erişim sağlanabilmektedir.

Aile hekiminden randevu alma için Randevu al seçeneği daha sonrasında ise Aile Hekiminden Randevu Al seçeneğine tıklanır ardından saat ve diğer seçenekler seçilerek randevu işlemi tamamlanmış olmaktadır.