Türkiye’de son düzenlemeler neticesinde adrese dayalı nüfus sistemine geçilirken, vatandaşlara da çeşitli sorumluluklar yüklenmiştir. Kişilerin yeni bir adrese taşınması halinde, adres değişikliğini bildirmesi gerekirken, zamanında yapılmayan işlemler nedeniyle cezai işlemler uygulanmaktadır.

Adres değişikliği randevu işlemleri

T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu işlemlerde, vatandaşların müdürlüklere gitmeden önce randevu alması gerekmektedir. Yoğunluğun azaltılması adına uygulanan bu sistem için online olarak randevu almak mümkün. Adres değişikliği randevu işlemleri için öncelikle vatandaşların T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi adresindeki randevu alma formunu doldurması gerekir.

Randevu sisteminde, T.C. Kimlik kartı, Sürücü belgesi, Pasaport, Adres kayıt, Yeni doğum ve Diğer nüfus olayları ve TCKK'ya sürücü belgesi ekleme olmak üzere 7 farklı seçenek bulunurken adres kayıt adımının takip edilmesi yeterlidir. Adres kayıt seçeneği seçildiğinde öncelikle ekranda bilgilendirme metni yer alacaktır. Bu metinde, “Alınan randevuya gidilemeyecek durumlarda; Sistemden olumsuz etkilenmemek ve mağduriyet yaşamamak için; aldığınız randevu tarihini takip ediniz ve randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması durumunda randevunuzu, randevu saatinizden en az yarım saat önce iptal ediniz. Aksi durumda aynı gün içerisinde (24 saat) ikinci bir randevu verilemez.” yazmaktadır. Vatandaşların aldıkları randevuya gidemeyecek durumda olması halinde iptal işlemlerini yapması gerekir.

Gerekli onay verildikten sonra adres değişikliği randevu işlemleri için formu doldurabilirsiniz. Ad-soyadı gibi kimlik bilgilerinin girilmesi ile birlikte hangi müdürlükten işlem yapılacağı ve ardından uygun saatin belirtilmesi yeterlidir. Vatandaşların aldıkları randevu saatinde müdürlüklerde bulunması yeterlidir.

Adres değişikliği için e devlet Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Değişikliği Bildirimi hizmeti de kullanılabilir. Online olarak sunulan bu hizmette tek dikkat edilmesi gereken detay onaylamanın da yapılması gerektiğidir. E-imza, mobil imza, SMS ile doğrulama yöntemlerinden birini kullanmanız halinde işlemlerinizi online olarak da yapmanız mümkün. 4 aşamalı bu işlemlerde öncelikle başvuru yapılmalı, sonrasında yeni adres bildirilmeli, son olarak doğrulama yapılmalıdır. Son ekranda ise tescil işlemleri tamamlanmış olacaktır.