İş başvurularında, resmi işlemlerde bireylerden talep edilen önemli resmi evraklar arasında adli sicil kaydı ya da bilinen diğer ismi ile sabıka kaydı da yer almaktadır. Sabıka kaydı, adli sicil kaydı genel olarak, vatandaşların daha önce suç işleyiş işlemediği, kesinleşen herhangi bir adli cezasının olup olmadığını gösterir resmi belgeyi ifade etmektedir.Vatandaşlardan genel olarak iş başvuruları için kullandıkları bu belge adliyelerden alınmakta olup e-devletin açılması ile artık online olarak e-devlet üzerinden de alınabilmektedir.

Adli Sicil Kaydında Neler Yazar?

Adli sicil kaydı belgesinde vatandaşlar ile ilgili olarak şu bilgiler yer alır; varsa hapis cezasının erteleme kararı, varsa adli para cezası, kısa süreli hapis cezası, şikayetten vazgeçme etkin pişmanlık kararları, özel ya da genel affa ilişkin bilgiler yer alır.

Adli sicil belgesinde yer almayan bilgiler ise disiplin suçu, askeri suçlara ilişkin mahkumiyet kararları, idari para cezalarına ilişkin bilgiler bulunmamaktadır.

E-devlet Üzerinden Adli Sicil Belgesi Alma

E-devlet üzerinden adli sicil belgesi almak isteyenlerin öncelikle e-devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. Bu noktada:

  • https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi adresine giriş yapılır.
  • “Kimliği doğrula” butonuna tıklanır.
  • T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır.
  • Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü merkez veri tabanındaki adli sicil ve arşiv kayıtlarına ait sonuçlar için “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum” kısmı işaretlenir.
  • “Devam Et” butonuna basılır.
  • Sorgulama sayfası açılır.
  • Kurum Türü, Belgenin neden verileceği, Belgenin nereye verileceği belirtilmelidir.
  • Tüm bilgiler doldurulduktan sonra “Sorgula” butonuna basılır.

Sorgulama butonundan sonra çıkan belgenin çıktısı alınabilir ya da bilgisayara indirilebilir.

Adli sicil kaydı olmaması durumunda “YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN ŞAHSIN ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR” şeklinde bir ibare yer almaktadır. Adli sicil kaydının bulunması durumunda belgenin aşağısında yukarıda yer alan adli sicil kayıtları yer alır. 18 yaşından küçük olanlar için ise adli sicil kaydı vekâlet sunma koşuluyla kanuni temsilcisine verilmektedir. Fakat 18 yaşından küçükler ise e-devlet üzerinden artık bu belge temin edilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim