2019 yılı için en çok başvuru alan ilanlarından olan Polis Akademisi Başkanlığı Çarşı ve Mahalle Bekçiliği olmuştu. Geçtiğimiz aylarda ilanı yayımlanmış olan bekçi alımı duyurusu ile yüz binlerce aday başvuru yapmıştı. Durum böyle olunca başvuru yapamayan veya seçim aşamalarında elenen adaylar şimdi yeni bekçi alımlarını bekliyorlar. Bizde İşin Olsa ekibi olarak bu haberimizde sizlere bazı soruların cevaplarını vereceğiz ve yeni alımlar için detayları sizlerle paylaşacağız.

Haberimizin İçeriğinde ne olacak?

  1. 2019 Yılı yeni bekçi alımları yapılacak mı?
  2. 2020 yılı için bekçi alımları ne zaman yapılacak?
  3. Yeni bekçi alımları için adaylardan hangi nitelikler aranacak?
  4. Yaş, Eğitim, ve Boy şartları nedir?
  5. Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine nasıl başvuru yapılır?

İlgili haberimizde yukarıdaki soruların cevabını sizlere vermeye çalışacağız.

2019 YILI YENİ BEKÇİ ALIMI YAPILACAK MI?

2019 yılı için iki dönem bekçi alımı yapıldı. Aslında her iki ilan da aynı tarihlerde adaylara sunuldu ancak 2019/1 kapsamında ve 2019/2 kapsamında alımlar yapıldı. İlk ilan 16 Mart 2019 tarihinde polis akademisi başkanlığı tarafından yayımlanmış olup 2019/1 kapsamında Türkiye geneli 81 il için bekçi alımı yapılacağı açıklandı ve 2019/2 için sadece Ankara ve İstanbul köylerindeki eksiklik için 187 bekçi alımı yapılacağı belirtildi.

Bu kapsamda Polis Akademisi başkanlığı 2019 yılı için toplamda 8 bin 187 bekçi alımı yapmış olacak. Hala adayların seçim aşamaları bitmemiş olup son dönemlere yaklaşıldı. En son sözlü mülakat sınavı 12 de sona ermişti.

Bu yönde 2019/3 yeni bekçi alımları bekleniyor ancak yılın son 2 ayına girmemiz ile birlikte yeni bekçi alımlarının gelmeyeceğini belirtmek isteriz.

2020 BEKÇİ ALIMLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

2019 Yılında bekçi alımı yapılmayacağı için adaylar şimdi 2020 yılında yapılacak bekçi alımları için detayları merak ediyorlar. Her yıl bekçi alımlar yılın ilk 4 ayında yapılıyor. Bu kapsamda 2020 yılı bekçi alımlarının yine Mart ayının başında veya son zamanlarında geleceğini düşünüyoruz.

2020 YILI BEKÇİ ALIMI GENEL ŞARTLARI NE OLACAK?

Polis Akademisi Başkanlığı polislik için adaylardan aşağıdaki genel nitelikleri talep edecektir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Askerlik ödevini bitirmiş olmak,
  • Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,
  • Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkum bulunmamak
  • Memuriyete engel bir hali bulunmamak,
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  • Herhangi bir suç hükümlülüğü olmamak,
  • Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak
  • Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak,

ÖZEL ŞARTLAR NEDİR?

Eğitim Şartı: En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

Boy Şartı: En az 167 cm boyunda olmak ve Beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak.

Yaş Şartı: 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuruların başladığı tarih itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak.

Sağlık Şartı: Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak, Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak.

KONTENJAN NE KADAR OLACAK?

2020 Yılı için Bekçi alımı kadroları belli değiltir. Henüz bu yönde Polis Akademisi Başkanlığı tarafından açıklama gelmemekle birlikte bekçi adayları en az 10 bin alım yapılmasını bekliyorlar.

BEKÇİ ALIMINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan Bekçiler başvuru yapabilmeleri için öncelikle belirtilen nitelikleri taşıyor olmaları gerekmektedir. Sonrasında ise EGM'ye bağlı olan Polis Akademisi Başkanlığı resmi İnternet adresi üzerinde yayımlanmakta ve adaylar Ön Başvurularını sadece https://pa.edu.tr adresi üzerinden adayın e-Devlet kapısı şifresi ile giriş yapmak suretiyle ve ilgili alanların aday tarafından gerekli bilgileri doldurması şeklinde yapılmaktadır.

BAŞVURU ÜCRETİNE DİKKAT!

Polis Akademisi Başkanlığı Bekçi alım ilanına ön başvuru yapmış adaylar başvuru tarihleri içerisinde başvuru ücretini yatırmaları gereklidir. 2019 Yılı bekçi alımları için Başvuru ücreti 130 TL olarak bildirilmiş. Her sene artan başvuru ücreti tahmini olarak 2020 yılında 140 - 150 TL civarında olacaktır. Başvuru ücretleri Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA “2019/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı” isimli hesabına yatırılmaktadır.

Yeni bekçi alımı ilanları geldiğinde veya bekçi hakkında gelişmeler olduğunda haberdar olmak için İşin Olsa mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

BEKÇİ ALIMI İLANLARINI BURADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

Editör: TE Bilisim