Çarşı ve mahalle bekçiliği 2020 kanununda yapılması planlanan değişiklik için taslak hazırlandı ve görüşülmek üzere TBMM’ye gönderildi. Buna göre taslak olarak Plan ve Bütçe komisyonuna gönderilen değişikliğin kabul edilmesi durumunda 2020 yılında Jandarma bünyesinde de bekçi istihdamı olmasının önü açılacak.Kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM 'de görüşülmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor.

2020’de Jandarmaya Bekçi Alımı Ne Zaman?

2020 bekçilik alımları ile ilgili henüz bir açıklama gelmemiş olmakla birlikte özellikle ilgili düzenleme sonrasında Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde de adayların kırsalda istihdam edilmesi bekleniyor. Düzenleme de dikkate alındığında alımların düzenlemenin kabul edilmesinden sonra ilan edilmesine muhtemel olarak bakılıyor.

Jandarma Bekçilik Şartları Nasıl Olacak?

Çarşı ve Mahalle bekçisi olmak için adayların:

Türk vatandaşı olmak, İlkokulu bitirmiş olmak, Askerlik ödevini bitirmiş olmak, 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak, Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak, Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak, Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak, Memuriyete engel bir hali bulunmamak, Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak, Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak başta olmak üzere kılavuzda yayınlanan diğer şartları sağlamaları gerekmektedir.

Her ne kadar Jandarmada görev alacak olan bekçiler için başvuru şartları kesinleşmiş olmada da kırsalda Jandarma bünyesinde görev yapması beklenen adayların da benzer şartları sağlaması istenebilmektedir.

Ne Kadar Bekçi Alınacak?

2020 yılında yapılacak alımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2020 yılında 672 kişilik yeni bekçi alım ilanı açıklanacağını ifade etti. İlk kez 2018 yılında Ankara ve İstanbul illerinde görevlendirilen köylerde bekçi alımları devam edecek. Yeni ilanlarda 172 kişi kır bekçisi olarak istihdam edilecek.

Editör: TE Bilisim