Ülkemizde de birçok adayın rağbet gösterdiği mesleklerden olan bekçilik, geçtiğimiz yıl alınan karar sonrası tekrar yürürlüğü girmiş ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak adaylar görev yapmaya başlamıştır. Özellikle 2019 yılı içerisinde iki kere yapılacak olan bekçi alımlarına ilişkin ikinci alım ilanı geçtiğimiz Mart ve Nisan ayları içerisinde adayların başvurularına açılmıştı.

Binlerde adayın başvurduğu bu ilan sonrasında ise adaylar ön sağlık kontrolüne tabi tutularak, yazılı sınava katılacak olan adayların belirleme işlemi gerçekleştirilmişti. Ön elemeyi başarı ile bekleyen ve yazılı sınava girmeye hak kazanan adaylar ise yazılı sınav için çalışmalara başlamıştı. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan 13 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan yazılı sınavına ilişkin giriş belgeleri ise Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesinde erişime sunuldu. Peki bundan yazılı sınav sonrası alım süreci nasıl işleyecek işte detaylar.

Sonraki Aşama: Yazılı Sınav ve Fiziki Yeterlilik Sınavı

Ön sağlık kontrolünden sonra yazılı sınava girmeye hak kazanan adaylar için sınav tarihi 13 Temmuz 2019 olarak açıklandı. Adayların girecekleri sınavda toplamda 100 soru yer alacak ve bu sınavdan en az 50 puan alan adaylar başarılı sayılacak. Sınavda Türkçe, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Genel Kültür, Matematik, Sosyal Bilgiler konularını içeren sorular yöneltilecek.

Sınavda ilgili puanı alan adaylar ise fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanacak olup bu sınavda adaylar, beden kabiliyeti, fiziki kondisyonu, belirli bir süre içerisinde ölçüme tabi tutulacak. 100 tam puan üzerinden yapılacak olan fiziki yeterlilik sınavında ise 60 puan ve üzeri alan adaylar bir sonraki sınav olan sözlü aşamaya girmeye hak kazanacak.

Son Olarak Sözlü Mülakat ve Sonuçların Açıklanması

Fiziki yeterlilikte başarılı olan adaylar için bir sonraki aşama olan sözlü mülakat aşaması gerçekleşecek. Burada adayların özgüvenine, kendini ifade etme başarısı ve şekline, beden dilini kullanma yeterliliğine ve soruların sorular hakkındaki bilgi düzeyi gibi çeşitli unsurlara bakılacak. Sözlü sınav da diğer aşamalarda olduğu gibi 100 tam puan üzerinden hesaplanacak olup en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak.

Sonuçların açıklanmasında ham tam puanın oluşmasında yazılı sınavın %25’i, fiziki yeterlilik puanının %25’i ve son olarak sözlü sınavda alınan puanın %50’si etkili olacak. Ham puan sıralamasına göre illere ve ilçelere ayrılan kontenjanlarda sıralama içerisinde yer alan adaylar ilgili bölgelere atanacak. Söz konusu listeler ise Polis Akademisi Başkanlığı internet sayfası olan www.pa.edu.tr adresinden duyurulacaktır.

Atama işlemleri ise arşiv ve güvenlik soruşturmasından sonra yapılacak olup sağlık ve diğer şartları uygun olan adaylar memur olarak atanacaktır. İlgili kılavuz ve detaylara ise https://www.isinolsa.com/memur-alimlari/8-bin-bekci-alimi-ilani-yayimlandi-basvuru-kilavuzu-ve-basvuru-h25500.html adresinden ulaşmak mümkündür.