Çarşı ve mahalle bekçisi alımlarının yapılacağı duyurusu sonrasında 200 binden fazla kişi ilan için başvuruda bulundu. Bu kapsamda adayların belirli bir eleme sürecinin ardından göreve alımlarına zaten önceden karar verilmişti. Sürecin ilk adımında evraklarını teslim eden adaylar ikinci adımda ön sağlık kontrolüne girmek durumunda.

Ön sağlık kontrolünde adayların "Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği"ne uygunluğu ölçülmekte ve adaylar için çarşı ve mahalle bekçisi adayı olur ya da çarşı ve mahalle bekçisi adayı olamaz şeklinde karar verilmektedir. 

Ön sağlık elemesinin geçilip geçilmediği yukarıdaki evrakta okla işaret edilen alandan öğrenilecek. Adayların bu evrağı almak için henüz netlik ve resmiyet kazanmasa da Mayıs ayını beklemesi gerekiyor. Bekçilik için onay alan adaylar bir sonraki adıma geçiş sağlayabilirken, onay alamayanların süreci noktalanmış olacak.

Bekçilik yazılı sınavına girmeye hak kazanan adayların yazılı giriş belgelerinin yayınlandığı tarihte ismini listede göremeyen adaylar ön sağlık elemesini geçemediğini anlamış olacaktır.