Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda ilan edilen ve başvuruları alınarak sonuçları beklenmeden açıklanan Sözleşmeli / Muvazzaf Astsubay alımı için sınavlar yapılacak. Bu kapsamda adaylar farklı aşamalardan geçerek elenecek ve sonuçlara göre astsubay olma hakkı kazanacaklar. Peki JSGA tarafından yapılacak sınav aşamaları nedir? Jandarma ve Sahil Güvenlik hangi alanlarda sözleşmeli veya muvazzaf astsubay alımı yapacak?

BAŞVURU SONUÇLARI AÇIKLANMIŞTI!

JSGA bünyesine alım yapacağı Sözleşmeli / Muvazzaf Astsubay kadroları için başvurularını 04 Şubat 2020 tarihi ile 21 Şubat 2020 tarihleri arasında aldı. Bu yönde sonuçları hiç bekletmeden açıklayan Jandarma Genel Komutanlığı Personel Temin adresi üzerinde 12 Mart 2020 tarihinde sonuçları duyurdu.

Başvuru sonuçlarını görmek isteyen adaylar Buraya Tıklayınız.

HANGİ ALANLARDA SINAV YAPILACAK?

Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerine farklı alanlarda sözleşmeli veya muvazzaf astsubay alımı yapacaklarını belirttiler. Jandarma 3 bin 550 kişilik kadro ile ve Sahil Güvenlik 175 olmak üzere Jandarma ve Sahil Güvelik 3 bin 725 astsubay alacak.  Bu kapsamda alımlar ve sınav aşamaları aşağıdaki alanlarda yapılacak.

UYGULANACAK SINAV AŞAMALARI HAKKINDA BİLGİ :

a. Başvuru hitamında sınava katılacakları ilan edilen adaylar sırasıyla;

(1) Fiziki Kontrol,

(2) Fiziki Yeterlilik,

(3) Mülâkat sınavına, tabi tutulacaktır.

b. Belirtilen sınav aşamalarının herhangi birinde başarılı olamayan adaylar, bir sonraki aşamaya devam edemezler.

c. Adaylar sınava gelirken yanlarında cep telefonu, ses-görüntü kayıt cihazı veya benzer özellikli değişik elektronik cihazları getirmeyecektir. Bu tür cihazlarla gelen adaylar nizamiyeden alınmayacaktır. Nizamiye bölgesinde bu tür cihazları teslim alma veya muhafaza etme imkânı bulunmamaktadır.

SINAV AŞAMALARI:

Sınav, adaylar için fiziki kontrol, fiziki yeterlilik ve mülâkat sınavı olmak üzere üç aşamalı yapılacaktır. Sınav aşamalarından önce kayıt kabul ve belge kontrolü yapılacak olup, eksik veya hatalı belgesi olan adaylar sınavlara alınmayacaktır.

a. Fiziki Kontrol :

(1) Adaylar fiziki yeterlilik sınavına girmeden önce Fiziki Kontrol Komisyonu tarafından kontrolden geçirilir.

(2) Fiziki Kontrol, TSK, J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre yapılır. Her bir aday asgari standartları sağlamak zorundadır. Ayrıca TABLO-1’de örneği bulunan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) çizelgesi esaslarına göre her bir adaya not verilir.

(3) Fiziki Kontrol Komisyonu asgari standartları sağlayan adaylar hakkında “Astsubay Eğitim Merkezi Komutanlığı Öğrenci Adayı Olur”, sağlayamayan adaylar hakkında “Astsubay Eğitim Merkezi Komutanlığı Öğrenci Adayı Olamaz” şeklinde karar verir. “Astsubay Eğitim Merkezi Komutanlığı Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar hakkında gerekçe belirtilir.

(4) Hakkında “Astsubay Eğitim Merkezi Komutanlığı Öğrenci Adayı Olamaz” kararı verilen adaylar, itiraz hakkını kullanabilir, sonucun değişmemesi durumunda diğer sınav aşamalarına geçemezler.

b. Fiziki Yeterlilik Sınavı :

(1) Fiziki Kontrol Komisyonları tarafından “Astsubay Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenler, fiziki yeterlilik sınavına alınırlar.

(2) Fiziki yeterlilik sınav komisyonu aday değerlendirme ve seçmesini, adayın mevcut durumunu bizzat görerek yapar.

(3) Fiziki yeterlilik sınavı: adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere TABLO-2’de örneği bulunan parkurda uygulamalı olarak yapılır. Erkek ve kadın adayların sınavları farklı kriterlere göre değerlendirilir.

(4) Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan almak zorunludur.

c. Mülâkat Sınavı :

(1) Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, mülâkat sınav komisyonu tarafından mülâkat sınavına tabi tutulurlar.

(2) Değerlendirmede adayın;

(a) Konu hakkında bilgi düzeyi,

(b) Kendisinden istenileni kavrama,

(c) Özgüveni,

(ç) İfade etme yeteneği,

(d) Beden dilini kullanma becerisi,

(e) Mesleki bilgi düzeyi,

olmak üzere altı ayrı kritere göre; mesleki bilgi kriteri 40 puan, diğer beş kriterin her biri 12 puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılır. Adayın mülâkat sınavından başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 60 puan alması gerekir.

Editör: TE Bilisim