TEOG yerleştirmelerinde torpilin önüne geçmek isteyen Danıştay, MEB’e talimat gönderdi. Bu talimat sayesinde düşük puanlı öğrenciler de iyi liselere kayıt yaptırma imkanına kavuşacak. İşte ayrıntılar…

Talimata uyulursa düşük puan alan öğrenciler, kamuoyuna ilan edilmeden açılan kontenjanlar ve torpil sayesinde iyi liselere kayıt yaptırabilecek. Torpilli kayıt örnekleri geçen yıl yaşanmış ve büyük tepki çekmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında tercih yapacak 1 milyon 288 bin öğrenciyi ilgilendiren tartışmalı bir karara imza attı. Karar gereği, TEOG Sınavı'nda düşük puan alan öğrenci, yerleştiği liseyi beğenmezse yüksek puanla öğrenci alan okullardaki açık kontenjanlara yerleşme imkânı bulacak. Kontenjanlar kamuoyuna ilan edilmediği için torpil fırsatı doğacak. Habersiz açılan kontenjanları öğrenen veliler, hak etmediği halde çocuklarını istediği liseye yerleştirebilecek. Geçen yıl bu torpil uygulamasının örnekleri yaşanmıştı. İşadamı Mehmet Yükselen'in kızı puanı yetmemesine rağmen MEB'in devreye girmesiyle Robert Koleji'ne kaydedildi. Eğitim-İş Sendikası, kamuoyunda büyük tepki çeken uygulamayı yargıya taşıdı. Danıştay 8. Dairesi de mart ayında konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak MEB, 3 Temmuz 2015 tarihinde okullara gönderdiği yazıyla Danıştay kararının uygulanmamasını istedi. Gerekçe olarak ise yurtdışından gelen öğrencileri gösterdi. Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, yeniden torpile kapı açan uygulamaya tepki gösterdi:

“Yandaşlarının çocuklarını kayırmak istiyorlar.”

MEB, geçen sene adaletsizlik olarak nitelendirilen ve kaosa dönüşen taban puan yerine puan üstünlüğüne dayalı nakil sistemine devam etme kararı aldı. Geçtiğimiz yıl Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ara sınıflarda taban puan gözetmeksizin boş kontenjan bulunması halinde öğrencilere geçiş hakkı verilmişti. Düzenlemeyle, 9, 10, 11 ve 12. sınıflar dahil öğrenciler puanları düşük olmasına karşın daha yüksek puanlı ve iyi okullara geçme imkânı bulmuştu. Ancak Eğitim İş'in açtığı davada, Danıştay 8. Dairesi, bu uygulamaya ‘dur' demişti. MEB, 3 Temmuz 2015'te gönderdiği yazıyla Danıştay'ın kararını ‘uygulamayın' diyerek şaşırtıcı bir karara imza attı. Belgede, "yurtdışından gelen öğrencilerin zorunlu hallere bağlı olarak bulundukları okuldan farklı yerleşim yerlerindeki okullara yapılacak nakil taleplerinde mağduriyet yaşamamaları" gerekçe gösterilerek kararın uygulanmaması için valiliklere talimat verildiği belirtildi.

Başarılı okulların eğitim kalitesi düşer

Eğitimciler, söz konusu kararın uygulanmasının Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi ve İzmir Fen Lisesi gibi Türkiye genelinde kendini kanıtlamış liseler için de olumsuz olacağını söylüyor. Söz konusu liselerde eğer taban puan şartı uygulanmazsa bu okullarda eğitim kalitesinin düşeceğini belirtiyor.Öte yandan, geçen sene, işadamı Mehmet Yükselen'in kızı puanı yetmemesine rağmen MEB isteğiyle Robert Lisesi'ne kaydedilmesi büyük krize yol açmış ve tüm eğitim camiası bu torpilli alıma büyük tepki göstermişti. Eğitimcilerin konu hakkındaki görüşleri özetle şöyle:

 

Ayrımcılık için Danıştay kararını çiğniyorlar

Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven:“Eğitimde torpilin var olması çok erken yaşta çocukların ayrışmasına neden oluyor. Yetişkinlerin ayrıştırılıp torpille kadrolaşmalarına şahit olurken şimdi de yandaşların çocukları kavramı hayatımıza girmiş oldu. Ne hukuki ne ahlaki ne dini açıdan hiçbir dayanağı yok bunun. Bu yanlışlar mahkemeden döndüğünde mağdur olanlar yine çocuklarımız oluyor. Kendi evlatlarını yandaşların çocuklarını düşünüyorlarsa bunu yapmasınlar. Danıştay kararını yerine getirsinler ve geçen seneden ders alıp aynı rezaleti yaşatmasınlar.”

 

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan: “Ayrıcalık yapmak için Danıştay'ın kararını uygulamamakta ısrar etmekteler. Bu sevdadan bir an önce vazgeçilmesi lazım. Yaptıkları haksızlıklar ve zulümler göğe ulaştı. Bakanlığın bu tip haksızlıkları giderecek mahkeme kararlarına uymalarını talep ediyoruz. Bu tür zulümlerin uygulandığı bu sistemde siz nasıl ahlaklı ve adaletli bireyler yetişmesini beklersiniz? Anlaşılan kendi yandaşlarına kendi partili üyelerine ön açmak istiyorlar.”

Editör: TE Bilisim