Günümüzde birçok kişinin tercih ettiği ve özellikle erkekler tarafından rağbet görülmekle birlikte son zamanlarda kadınlar tarafından da ilgi duyulmaya başlayan mesleklerden olan askeri personel olarak görev yapma, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olarak görev yapan kimseleri kapsamaktadır. TSY’ya bağlı olarak görev yapan MSB bünyesinde görev alan birçok askeri personel olmasının yanı sıra bu personellerden en çok olanı ise er/erbaşlardır. Sözleşmeli ve kadrolu olarak göre yapan er/erbaşlar özellikle çok zorlu koşullarda görevlerini yerine getirmektedir.

2019 Yılında Er Maaşları Nasıl Değişti?

Geçmişten günümüze konuşulan hatta eleştirilen konulardan biri olarak er ve erbaşlara ödenen maaşların az olduğu yönünde olup özellikle oldukça zorlu koşullarda ülkeyi dış tehditlerden koruyan askerlerimize daha fazla maaş, harçlık ödenmesi yolunda talepler gündeme getirilmişti. Bu noktada 2019 yılı itibari ile sözleşmeli er ve erbaş maaşları ise şu şartlara ve koşullara göre değişmekte olup güncel maaş tutarları şu şekildedir:

  • Batıda görev yapan sözleşmeli er erbaşlara 3.750 TLödenmektedir. Temmuz zammı ile 3.975 TL’ye kadar artış beklenmektedir.
  • Doğuda, daha zorlu koşullarda görev yapan er ve erbaşlar ise 4.000 TL maaş almaktadır. Zamlı hali ile ise 4.240,4 TL civarında olacaktır. Bunu yanı sıra yine doğudaki çalışma yerine göre 4.500 TL’ye kadar maaş artışı da görülmektedir.

Er/erbaşlara ödenen maaşların yanı sıra eş, aile yardımı ve operasyon görevi ücretleri gibi çeşitli ödenekler de sunulmaktadır.