Ülkemizde askeri personel alımlarına yönelik ilgi her geçen gün artarken birçok askeri kurum da personel alımı gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu alımlardan en çok rağbet görenlerden biri de uzman er/erbaş alımı olup Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yayınlanan yeni 2019-3 Uzman Erbaş Alımıiçin adayların merak ettiği sorular ve cevapları ele alınmış olup ilgili alım detayları haberimizin devamında yer almaktadır.

Alım Yapılacak Branşlar Nelerdir?

Sahil Güvenlik Komutanlığı Karargâhı ile bağlısı birlik ve kurumlarda istihdam edilmek üzere şu branşlarda alım yapılacaktır.

Genel Başvuru Şartları Nelerdir?

İlgili alıma ilişkin başvuru şartları arasında şunlar yer almaktadır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
  • En az lise mezunu olmak,
  • 2019 yılının ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 vedaha sonra doğmuş olanlar başvurabilir),
  • Askerlik görevini yapmış veya yapıyor olmak,
  • Askerlik hizmetini yapmış olan adaylar için, başvuru tarihinin ilk günü itibariyle terhisiüzerinden 5 (beş) yıldan fazla süre geçmemiş olmak (19 Eylül 2014 tarihi ve sonrasında terhisolanlar),
  • Askerlik hizmetini yapmakta iken başvuranlar için, askerlik hizmetini yaptığı birliktarafından Uzman Erbaş Yönetmeliğine istinaden hazırlanan ve örneği sayfa-16’de yer alan “Uzman Erbaş Olur” kanaatli belgesi olması gereklidir,
  • Sözleşmeli erbaş ve erlerden; başvuru tarihleri içerisinde en az üç (3) yıl görev yapmış vemüteakip sözleşme süreleri içinde olanlar için 29 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1990 ve dahasonra doğmuş olanlar başvurabilir),
  • Sözleşmeli erbaş ve erlerden, başvuru yaptığı tarihte sözleşme süresini doldurmuş vesözleşmesini yenilemeden ayrılmış olanlar için Md.3/c deki yaş şartı uygulanacaktır (2019yılının Ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 ve daha sonradoğmuş olanlar başvurabilir).

Soru 1: Ortaokul Mezunları Başvuru Yapabilir Mi?

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan uzman erbaş alımında adayların en az lise mezunu yani yeni sisteme göre ortaöğretim mezunu olması gerekmektedir. İlana bu sebeple ortaokul yani yeni sisteme göre ilköğretim mezunu adaylar başvuru yapamamaktadır.

Soru 2: Askere Gidecek Olanlar Başvuru Yapabilir Mi?

İlgili alım kapsamında yayınlanan kılavuzda “Askerlik görevini yapmış veya yapıyor olmak” şartı yer almakta olup alıma başvuruların yapılacağı 19 ile 30 Eylül arasında askerliğini bitirmiş olanlar ile halen askerde olanlar ilgili alıma başvuru yapabilmektedir.

Soru 3: Farklı Meslek Yüksekokul Branşlardan Başvuru Mümkün Mü?

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan uzman erbaş alımına ilişkin kılavuzda adayların Meslek Yüksekokullarının; Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü, Meslek Yüksekokullarının Aşçılık bölümünden mezun olmaları şartı aranmakta olup farklı bir alandan mezun olanların başvuruları kabul edilmemektedir.

Soru 4: Başvuruda Yaş Şartı Var Mıdır?

İlgili alımda adaylardan istenen şartlar arasında “2019 yılının Ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 ve daha sonra doğmuş olanlar başvurabilir) ifadesi yer almakta olup 27 yaşını geçen adayların başvuruları kabul edilmemektedir.

Soru 5: Alım Aşamaları Neler?

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan uzman erbaş alımında adaylar ilk olarak ön başvuruda bulunacak ve başvuruları kabul olan adaylar sırasıyla;Genel kültür ve meslek bilgisi yazılı sınavına, Ön sağlık muayenesine,Fiziki kabiliyet ve değerlendirme testlerine,Uygulamalı mesleki bilgi sınavına,Mülâkat sınavına,tabi tutulacaklardır.

İlgili alıma ilişkin detaylar için Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yayınlanan başvuru kılavuzu için bakınız: https://www.sg.gov.tr/kurumlar/sg.gov.tr/duyurular/UzmanERbas20193donem.pdf

Editör: TE Bilisim