Resmi Gazete'nin 29 Eylül 2019 tarihli yayımına göre yeni yönetmelikler duyuruldu. Bu kapsamda Emniyet Teşkilatı için 10 maddeden oluşan yeni sağlık şartları yapıldı. Söz konusu resmi gazete'nin 30903 sayılı yayımına göre Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair yönetmellik şöyledir.

SAĞLIK ŞARTLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK YÖNETMELİĞİ:

MADDE 1 – 3/1/2018 tarihli ve 30290 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Okullara alınacak öğrenci adayları için giriş raporu aldırılır ve öğrenci adayları A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “g) Giriş raporunda bulunan Hastane Sağlık Kurulu onay kısmında hangi branş hekimlerinin onayının bulunacağı Hastane Sağlık Kurulu veya Hastane Yönetimi tarafından belirlenir, kişide tespit edilen hastalıklar veya sakatlıklar, bu uzmanlık dallarının dışında ise ilgili branşların uzman hekimlerinin de giriş raporunun onay kısmında onaylarının bulunması şarttır. Sağlık Kurulunda bulunan hekimler birbirlerinin yerine karar veremezler.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “ve Emniyet Hizmetleri Sınıfından ayrıldıktan sonra geri dönüşlerde,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(6) Emniyet Hizmetleri Sınıfından ayrıldıktan sonra geri dönüşlerde, A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfına atanmaya hak kazanırlar. D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar Emniyet Hizmetleri Sınıfına atanamazlar, istekleri halinde Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında başka bir hizmet sınıfına atanmaya hak kazanırlar. Tüm branşlar için E dilimi sağlık şartlarını taşıyanlar, Emniyet Teşkilatında devlet memurluğuna atanamazlar.

(7) Engelli personel olarak Emniyet Teşkilatına ataması yapılacak olanlarda, psikiyatrik hastalıklar açısından engel oranı bulunanlar Emniyet Teşkilatında devlet memurluğuna atanamazlar.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Personelin almış olduğu sağlık kurulu raporu şeklinde düzenlenmiş istirahat raporları Emniyet Teşkilatında görevli hekimlerce incelenir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Psikiyatrik hastalıklar hariç, D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilen polis amiri personel hakkında sağlık komisyonunca karar verilir, gerek duyulması halinde birim amirlerinden kişinin görevini yapıp yapamadığına dair rapor istenir.”

“c) Psikiyatrik hastalıkları nedeniyle D dilimi sağlık şartlarını taşıyanlardan, zaman içerisinde hastalığı nedeniyle görevlerini sürdüremeyen, hizmetlerinden yararlanılamayan, iş güvenliğini bozan veya etrafına tehlike arz edenlerin durumu hakkında sağlık komisyonunca karar verilir, gerek duyulması halinde birim amirlerinden kişinin görevini yapıp yapamadığına, etrafına tehlike arz edecek şekilde iş güvenliğini bozup bozmadığına dair rapor istenir. Sağlık dosyası sağlık komisyonunca değerlendirilir. Sağlık komisyonu tarafından bulunduğu görevde çalışabileceklerine karar verilenler, aynı hizmet sınıfında çalışmaya devam ederler. Bulunduğu görevde çalışamayacağına karar verilenler, Emniyet Teşkilatında çalışmaya devam edemezler. Bu durumda olanların sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları maluliyet yönünden gerekli işlemler yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “d) Son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporunun onay kısmında hangi branş hekimlerinin onayının bulunacağı Hastane Sağlık Kurulu veya Hastane Yönetimi tarafından belirlenir, kişi hakkında son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporu düzenlenmesi istenilen hastalıklar veya sakatlıklar ile Hastane Sağlık Kurulu tarafından kişide tespit edilecek olan diğer hastalıklar veya sakatlıklar, bu uzmanlık dallarının dışında ise ilgili branşların uzman hekimlerinin de son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporunun onay kısmında onaylarının bulunması şarttır. Son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporu düzenlenmesi istenilen hastalıklar veya sakatlıklar ile hastalık veya sakatlık olmasa da durum tespiti yapılması istenilen branşlar yönünden kişinin sağlam olarak değerlendirilmesi durumunda, ilgili branşların uzman hekimlerinin de son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporunun onay kısmında onaylarının bulunması şarttır. Sağlık Kurulunda bulunan hekimler birbirlerinin yerine karar veremezler.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(1) Emniyet Teşkilatında çalışacak bütün hizmet sınıflarına ait personelin göreve başlayabilmeleri için bu Yönetmelik hükümleri gereği aldırılan giriş raporu, Emniyet Teşkilatında görevlendirilecek olan uçuş personeline aldırılmaz. Uçuş personelinin kendileri için tanımlanmış olan mevzuata uygun şekilde düzenlenen güncel sağlık sertifikasına sahip olmaları yeterlidir. İlgili mevzuatında tanımlanan sıklıkta sağlık sertifikasının güncellenmesi şartıyla görevlerinde çalışırlar. Maluliyet gerektirecek sakatlıklara veya yaralanmalara maruz kalmaları durumunda, 16 ncı ve 17 nci maddelerde tanımlanan kendi hizmet sınıflarına ilişkin hükümlere tabidirler.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1, EK-2 ve EK-3 ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız

Editör: TE Bilisim