Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin düzenlemiş olduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavına her sene 2 milyondan fazla aday girmektedir. Üniversite hayali kurmakta olan öğrencilerin baraj puanı olan 180'i geçebilmek için girdikleri bu sınavda bilindiği gibi her sene pek çok skandallar gündeme gelmektedir. Sınavda kopyanın çekilmemesi, gözlemcilerin öğrencilere yardım etmemesi ve öğrencilerin bir birlerinin kağıtlarına bakmaması için bu sene gözlemci sayısı artırılacak ve sınavlara gizli gözlemcilerde katılacak. Gizli gözlemciler tıpkı sınava giren bir aday gibi sınava girecek ancak asıl görevi sınav salonunda ki öğrencileri ve gözetmenleri incelemek olacak.

Sınav Esnasında Hiçbir Şey Yapamayacak

Milli Eğitim Bakanlığının başvuruları başlatmış olduğu YGS sınavının gizli gözlemcileri sınav esnasında hiçbir hareket yapamayacak. Öğrenciler kendi aralarında konuşsa ya da koya dahi çekse bu öğrencileri not edecek ve sınavın bitmesi ile hazırlayacağı raporlarda bu öğrencilerin tamamını belirtecek.

ÖSYM'ye gönderilecek olan bu raporların da incelenmesinin ardından söz konusu sınavda kopya çeken ya da çekmeye çalışan öğrenciler hakkında işlem başlatılacak. Sınav salonunda bulunan gözetmen öğretmenler ile gözlemci öğretmenin sınav başlamadan önce görüşüp görüşmeyeceği bilinmemektedir. Milli Eğitim Bakanlığında görev yapmakta olan öğretmenler Yükseköğretime Geçiş Sınavı için gizli gözlemci başvurularını yapabilirler.
Editör: TE Bilisim