Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur ?

Program yazmayı seviyor musunuz ? ya da program yazmak ya da program yazanlar ilgi alanınıza giriyor ve onlar gibi mi olmak istiyorsunuz.

Yazılım mühendisi olmak isteyen adayların en çok sorduğu sorular Nasıl Yazılım Mühendisi olabilirim ? ve yazılım mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinden farklı nedir oluyor? Yazılım mühendisleri bilgisayar mühendislerinden ayrı olarak donanım kısmı ile ilgilenmezler. Sadece program yazmak, yazılım geliştirmek onların işidir. Günümüz şartlarını ele aldığımız zaman mühendis olmak her gencin isteyeceği mesleklerden biridir. Bunun nedeni mesleği seçenlerdir diyebiliriz.

Hatta demek isterdik. Ancak bu tarz meslekler mesleği seçenlerden daha çok aile baskısı veya da ailenin isteği veya da çocuğun veya bireyin ailesine karşı olan kendisi ispatlama isteğinden dolayı olabiliyor. Ancak yine de kendi isteği ile mühendis olmak isteyen mühendis adayları vardır. Peki nasıl mühendis olunur? Öncelikle hangi mühendisliği dalını seçeceğini belirlemesi kişinin ilk yapacağı iş olmalıdır diyebiliriz ki mühendislik kendi bilgi birikiminin yanında alanlar için de önemlidir.

O halde ilk olarak kişi ne mühendisi olmak istiyorum diye kendine sormalı. Tamam sayısalcı ve analitik düşünmesi onu mühendis yapmaya ya da en azından mühendis adayı olmasına yeterli olacaktır ancak hangi mühendislik dalını seçecektir bu daha önemlidir. Çünkü tüm mühendislik dalları birbirinden farklı alanlardır.

Örneğin bir endüstri mühendisi firmanın insan kaynakları gibi çalışırken ve firmalar yani şirketler için bu alanlarda çalışacakken, makine mühendisi daha çok büyük makine firmalarında ya da cnc ile çalışan endüstriyel tasarım becerisi isteyen alanlarda çalışabilir. Yine aynı şekilde inşaat mühendisi olarak çalışmak isteyen bir kişi sahada çalışmayı göze alabilecek kişi olmalıdır. Fizik mühendisi daha çok laboratuvarlarda çalışırken, kimya mühendisi de aynı fizik mühendisleri gibi daha çok laboratuvarlarda çalışacak ancak fizikçilerden çok daha farklı şeylerle uğraşacaklardır. Kimyasal boyalar, bu boyaların tehlikelerini bilmeli, kokularına ve bazı ufak zararlarını göze alabilmelidir.

Ziraat mühendisleri de inşaat mühendisleri gibi saha da çalışabilecek mühendis adaylarıdır ancak ziraat mühendisleri daha çok bitkiler ile ve benzeri alanlarda çalışacaklardır. Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin tercihleri daha çok bilgisayar ile içli dışlı olabilecekleri sosyallikten biraz daha uzak olacaklarını göz önüne almaları gerekmektedir. Yazılım mühendisliği de aynı bilgisayar mühendisliği gibidir ancak bilgisayar mühendisleri gibi işin donanım kısmı onları ilgilendirmez.

Saha da çalışmak derken jeoloji ve jeofizik mühendisleri de aynı şekilde saha da çalışmayı isteyenlerin seçmesi gereken mühendislik bölümleridir. Tüm bu mühendislik dalları hakkında bilgi verdikten sonra aday bunlardan hangisi olabileceğini seçmeli ? Yazılım mühendisi olmak isteyen adayların en çok sorduğu sorular,

Nasıl Yazılım Mühendisi olabilirim ? ve yazılım mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinden farklı nedir oluyor? Yazılım mühendisleri bilgisayar mühendislerinden ayrı olarak donanım kısmı ile ilgilenmezler. Sadece program yazmak, yazılım geliştirmek onların işidir. İyi bir yazılım mühendisi olmak için şu şartlar sağlanmalıdır :

Fakültelerin dört yıllık bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği veya endüstri mühendisliği bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak, .NET, C# ve ASP.NET Web Form konusunda en az beş (5) yıl deneyim sahibi olmak ve bunu belgeleyebilmek,Jquery, Ajax Teknolojileri, CSS, XML, WCF, Javascript, HTML, XHTML gibi Web Teknolojilerine hakim ve deneyimli olmak, Entity Framevvork veya NHibernate konularında tecrübeli ve en az bir projede kullanmış olmak,RESTful, WCF, JAX-WS, AXIS-2 Web Servisleri hakkında tecrübeli olmak,

Çok katmanlı mimari hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmak,ASP.NET, C# NET, ADO.NET, MS 8.0, WCF ile uygulama geliştirmiş olmak,NET Eğitim Katılım veya Uzmanlık Sertifikasına sahip olmak, 3. Parti Net bileşenleri bilmek, SOL Server üzerinde T-SOL, stored procedure veya function yazabilmek.Windows servisleri, Web Teknolojileri, .Net Framevvork 4 / 4.5, TFS konularında bilgi ve deneyim sahibi olmak, Nesne tabanlı analiz ve tasarım hakkında iş tecrübesine sahip olmak,Yazılım yaşam döngüsü ve güvenli yazılım geliştirme konularında bilgi sahibi olmak,Güncel iki programlama dili bildiğini gösterir belge sahibi olmak,

Editör: TE Bilisim