Tiyatrocu olmak için sabit bir bölüm okumanıza gerek yoktur. Zira tiyatro, tamamen yeteneğe bağlı bir seçimdir ve yeteneğiniz var ise ancak tiyatrocu olmanız mümkün olacaktır. Bu bağlamda tiyatrocu olmak isteyenleri de, normal üniversite sınavlarından farklı olan bir sistem beklemektedir. Örneğin lise eğitiminiz boyunca, diğer bölümlerde olduğu gibi puan ve bölüm pek önemli değildir. Sadece üniversite sınavlarında genel olarak konulan en alt barajı geçmeniz yeterlidir. Bunun dışında ister sayısalcı olun, ister sözel ya da eşit ağırlık bölümünde okuyor olun her türlü durumda tiyatrocu olabilirsiniz.

Peki, ne yapılması gerekiyor? Ülkemizde bir çok üniversitede "sahne sanatları, devlet konservatuvarı, tiyatro" gibi bölümler bulunmaktadır. Bu bölümlere, belli bir puana göre öğrenci alınmaz. Tüm alımlar, özel olarak yapılan yetenek sınavlarına göre yapılır. Her yıl, belli aylarda ama farklı günlerde üniversiteler yetenek sınavlarını duyurur. Bu yetenek sınavlarında ise belli bir tirat istenir, ufak bir kaç soru ile ön mülakat yapılır, ses denemeleri yapılır... Yani tamamen yeteneği sınayan bir sınav söz konusu olur.

Sizler, bu yetenek sınavlarına tabii olur ve jüri tarafından seçilmek adına yetenek sınavında ter dökersiniz. Eğer jüri, katılan adaylar arasından sizi seçerse, 4 yıl boyunca sürecek olan tiyatro, sahne sanatları gibi artık bölümün adı tam olarak ne ise, o bölümde eğitime başlarsınız. Diplomanız almanız halinde ise, bu işin eğitimini görmüş bir tiyatrocu olursunuz.

Editör: TE Bilisim