Nasıl Bilişim Teknolojileri Mühendisi Olunur ?

Bilgisayar sizin her şeyiniz mi ? Bilgisayar ve teknolojiye ilgi mi duyuyorsunuz. Bilgisayar mühendisliği , yazılım mühendisliği ve bilişim teknolojileri bölümü.

Peki nasıl bilişim teknolojileri mühendisliği bölümü mezunu olabiliriz? Sorusunun cevabı kişinin mühendislik fakültelerinden 4 yıllık bilişim teknolojileri mühendisliği bölümü mezunu olması gerekmektedir. Ekonomik şartları ele aldığımız zaman mühendis olmak her gencin isteyeceği mesleklerden biridir. Bunun nedeni mesleği seçenlerdir diyebiliriz. Hatta demek isterdik. Ancak bu tarz meslekler mesleği seçenlerden daha çok aile baskısı veya da ailenin isteği veya da çocuğun veya bireyin ailesine karşı olan kendisi ispatlama isteğinden dolayı olabiliyor. Ancak yine de kendi isteği ile mühendis olmak isteyen mühendis adayları vardır.

Peki nasıl mühendis olunur? Öncelikle hangi mühendisliği dalını seçeceğini belirlemesi kişinin ilk yapacağı iş olmalıdır diyebiliriz ki mühendislik kendi bilgi birikiminin yanında alanlar için de önemlidir. O halde ilk olarak kişi ne mühendisi olmak istiyorum diye kendine sormalı.

Tamam sayısalcı ve analitik düşünmesi onu mühendis yapmaya ya da en azından mühendis adayı olmasına yeterli olacaktır ancak hangi mühendislik dalını seçecektir bu daha önemlidir. Çünkü tüm mühendislik dalları birbirinden farklı alanlardır. Örneğin bir endüstri mühendisi firmanın insan kaynakları gibi çalışırken ve firmalar yani şirketler için bu alanlarda çalışacakken, makine mühendisi daha çok büyük makine firmalarında ya da cnc ile çalışan endüstriyel tasarım becerisi isteyen alanlarda çalışabilir.

Yine aynı şekilde inşaat mühendisi olarak çalışmak isteyen bir kişi sahada çalışmayı göze alabilecek kişi olmalıdır. Fizik mühendisi daha çok laboratuvarlarda çalışırken, kimya mühendisi de aynı fizik mühendisleri gibi daha çok laboratuvarlarda çalışacak ancak fizikçilerden çok daha farklı şeylerle uğraşacaklardır. Kimyasal boyalar, bu boyaların tehlikelerini bilmeli, kokularına ve bazı ufak zararlarını göze alabilmelidir.

Ziraat mühendisleri de inşaat mühendisleri gibi saha da çalışabilecek mühendis adaylarıdır ancak ziraat mühendisleri daha çok bitkiler ile ve benzeri alanlarda çalışacaklardır. Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin tercihleri daha çok bilgisayar ile içli dışlı olabilecekleri sosyallikten biraz daha uzak olacaklarını göz önüne almaları gerekmektedir.

Yazılım mühendisliği de aynı bilgisayar mühendisliği gibidir ancak bilgisayar mühendisleri gibi işin donanım kısmı onları ilgilendirmez. Saha da çalışmak derken jeoloji ve jeofizik mühendisleri de aynı şekilde saha da çalışmayı isteyenlerin seçmesi gereken mühendislik bölümleridir.

Tüm bu mühendislik dalları hakkında bilgi verdikten sonra aday bunlardan hangisi olabileceğini seçmeli ? Bilgisayar mühendisliği , yazılım mühendisliği ve bilişim teknolojileri bölümü. Peki nasıl bilişim teknolojileri mühendisliği bölümü mezunu olabiliriz? Sorusunun cevabı kişinin mühendislik fakültelerinden 4 yıllık bilişim teknolojileri mühendisliği bölümü mezunu olması gerekmektedir. Tabi özelde ve kamuda iş bulmaları için bu yeterli değildir.

Özelde ve kamuda çalışmak isteyen mühendis adayları şu şartları sağlamalıdırlar ve şu programları bilmelidirler: MS Windows Server 2012, Linux işletim sistemlerinin kurulumu ve yönetimi hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmak ve bunları yönetebilmek, Microsoft Exchange 2010-2013 ve Microsoft Lync Server çoklu site üzerinde Active Directory uygulaması, DNS, DHCP, WINS, ISA Server, File Server, VVindovvs Remote Desktop mimarisi, Windows 7/8 işletim sistemleri konularında kurulum, konfigürasyon, upgrade ve sorun çözümleme tecrübelerine sahip olmak, Microsoft VVindovvs sunucu ürünleri/servisleri hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmak (Aktif dizin, GPO, VVSUS, System Center ürünleri), Aşağıdaki sertifikalardan herhangi birine sahip olmak; Microsoft Certified İT Professional: Enterprise Administrator on VVindovvs Server 2008 ve üzeri, Microsoft Certified İT Professional: Virtualization Administrator on VVindovvs Server 2008 ve üzeri, Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA): VVindovvs Server 2012 f) US 8 yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak, IIS üzerinde performans, yetkilendirme, application pool yönetimini sağlamak ve clustered IIS sunucularının kurulumunu, performans ayarlarını yapabilmek, g) VMvvare veya HyperV sunucu sanallaştırma konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak, Güncel iki programlama dili bildiğini gösterir belge sahibi olmak.

Editör: TE Bilisim